Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 24 april verwelkomen wij jullie voor de zesde editie van: LETTERSOEP, ons maandelijkse poëzieprogramma! Deze keer bespreken we de bundel 'Nederland in stukken' (2020) van schrijver Maarten van der Graaff. De bundel functioneert als rode draad in een gesprek over nationale identiteit samen met moderator Imogen Mills en sprekers Gaston Franssen, Douwe Zeldenrust, Marleen Rensen en Jan Rock. Onder het genot van een maaltijdsoep ontdekken we samen hoe het spreken en schrijven over Nederland vormgeeft aan onze nationale identiteit.
Kerngegevens van evenement LETTERSOEP #6 : Nationale identiteit
Datum
24 april 2024
Tijd
17:00 -18:30
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

LETTERSOEP

Er broeit iets in de nieuwste Nederlandstalige poëzie. Van Alara Adilow tot Maarten van der Graaff en van Astrid Haerens tot Kira Wuck, ze zitten allemaal dicht op de huid van de actualiteit: ze schrijven over de klimaatcrisis, neoliberalisme, politiek, trans-zijn, mentale gezondheid, racisme, de gevaren van algoritmes – en vooral over het verlangen naar een betere, rechtvaardigere wereld en de honger naar een nieuwe taal. Wat willen deze dichters? Waarom kiezen ze juist voor poëzie om zichzelf uit te drukken? En wat voor nieuwe inzichten en ervaringen levert die poëzie op? 

LETTERSOEP is een reeks maandelijkse, interdisciplinaire en interactieve gesprekken in VOX-POP in samenwerking met Gaston Franssen waarin studenten, onderzoekers, dichters en kunstenaars over die vragen met elkaar in gesprek gaan. Elke keer staat een recente poëziebundel centraal en een actueel thema. De bijeenkomsten zijn open en informeel, en er wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd – inderdaad, lettersoep. LETTERSOEP brengt je alles wat je ooit wilde weten over poëzie, maar nooit durfde te vragen.

Over de bundel Nederland in Stukken (2020) van Maarten van der Graaff

In 2015 sloot de linkse Utrechtse boekhandel De Rooie Rat haar deuren. Op de valreep kocht Maarten van der Graaff er oude pamfletten, studies en tijdschriften, uit interesse in de politieke taal uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Van der Graaff ging op zoek naar de verhalen die we vertellen om een ingewikkelde vraag te beantwoorden: Wat is Nederland? Flarden van liedjes, historische teksten, interviews, gedichten en beleidsdocumenten komen samen in deze bundel, om in een gelaagd document de vele mogelijke antwoorden op die vraag bloot te leggen. Van der Graaff schrijft onder meer over maatschappelijk thema’s zoals migratie en immigratie en de sterke invloed van het neoliberalisme, maar tegelijkertijd sluipt ook de verbrokkelde geschiedenis van zijn eigen seksualiteit en identiteitsontwikkeling door zijn gedichten.

Bijdragers

Douwe Zeldenrust is Manager Collecties het Meertens Instituut (KNAW). Het Meertens Instituut onderzoekt en documenteert taal en cultuur in Nederland. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in de samenleving vormgeven. Douwe werkt hier aan een dissertatie over de geschiedenis van meer dan 90 jaar collectioneren. Daarbij sluit hij aan op de onderzoeksgroep NL-Lab en het project Nederland Schrijven. NL-Lab buigt zich in dat project over de Nederlandse cultuur en identiteit en hoe dat o.a. in overheidsrapporten is vormgegeven. Aan dit perspectief geeft Douwe nog een gezichtspunt, dat van het Meertens Instituut en Nederland Verzamelen.

Marleen Rensen is universitair hoofddocent Moderne Europese Literatuur aan de afdeling Europese Studies. Naast haar specialisatie in twintigste-eeuwse literatuur en levensbeschrijvingen doet zij ook onderzoek naar transnationaal levensschrijven, ideeën over Europa en Europese identiteiten, en eurofascisme in de literatuur. In haar huidige onderzoek naar Franse en Duitse intellectuelen (1870-1945) bestudeert ze de manier waarop kunstenaarslevens zijn geschreven om Europese identiteiten uit te drukken. Hiernaast doceert Marleen verschillende BA- en MA-cursussen in Europese Studies en coördineert ze het MA-programma 'Identity and Integration'. 

Jan Rock is universitair docent Nederlandse letterkunde. Ook is hij als cultuurhistorisch onderzoeker verbonden aan het Study Platform on Interlocking Nationalisms (SPIN). In zijn onderzoek staat de rol van leespraktijken in het cultuurnationalisme van de Lage Landen centraal. Zijn proefschrift, Papieren monumenten, over de geschiedenis van tekstedities in de Nederlanden tussen 1591 en 1863 verschijnt bij Vantilt. Het werd door het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (UvA) uitgeroepen tot 'Beste Dissertatie van het Jaar'.

Gaston Franssen

Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit. Hij promoveerde in 2008 op de studie Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen en hij schrijft regelmatig essays en kritieken over poëzie voor uiteenlopende bladen en platforms als DeReactorg.org en PlatformLeest.org.

Over onze host: Imogen Mills

Imogen Mills studeert Comparative Literature aan de UvA. In haar studie richt ze zich met name op dekolionale toekomstbeelden in Nederlandse en Engelse beeldende kunst en poëzie. Af en toe maakt ze graag uitstapjes naar thema’s over nationale identiteit en psychoanalyse. Vorig jaar maakte ze onderdeel uit van de student programmacommissie bij VOX-POP. Daar werkte ze als programmaproducent mee aan programma's en expo’s over burgerlijkheid, creativiteit en speculative futurism.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam