Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wat verbouwden onze voorouders? Welke kennis is er met de komst van oververtegenwoordigde supermarktketens verloren gegaan? En wat gaan we eigenlijk eten in de toekomst wanneer we ons voedselsysteem weer met het landschap leren verbinden? Kom 26 januari naar de Interspecies Supermarket van kunstcollectief de Onkruidenier bij VOX-POP. Ga samen met hen op zoek naar nieuwe relaties tussen plant en product, tussen lichaam en landschap via tekenoefeningen en verhalen.
Kerngegevens van evenement VOEDING VOOR LICHAAM EN GEEST #3: Interspecies Supermarket met de Onkruidenier
Datum
26 januari 2024
Tijd
16:00 -18:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

Interspecies Supermarket met de Onkruidenier

In kader van het nieuwjaarsprogramma Voeding voor lichaam & geest, dompelen we ons bij VOX-POP de hele maand januari onder in de wereld van gezonde en duurzame voeding. Tijdens deze workshop creëren we onze eigen ‘supermarkt’ waar we op zoek gaan naar een nieuwe realiteit voor ons voedselsysteem, met gangpaden waar mens en landschap niet zo strikt van elkaar zijn gescheiden. In plaats daarvan maken we een web van relaties waarin mens en landschap oneindig met elkaar verweven.

Onder leiding van kunstcollectief de Onkruidenier speculeren we over een toekomstig voedselsysteem dat vertrekt vanuit de kustlijn: een landschap dat steeds zouter en natter wordt. Vanuit een speculatieve tekenoefening en hybride kalkobjecten die zijn ontstaan vanuit de artistieke symbiose van verschillende vormen van land- en zeedenken: dierlijk en niet-dierlijk, organisch en anorganisch, land- of zee-gebaseerd, bouwen we nieuwe lichaam-landschap relaties op. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Interspecies Supermarket 2023, de Onkruidenier. Fotografie Marleen Annema

Over de Onkruidenier

Kunstenaarscollectief de Onkruidenier is opgericht in 2013 en het team bestaat uit Jonmar van Vlijmen, Rosanne van Wijk en Ronald Boer. Het collectief onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen – vaak in gezamenlijkheid met publiek – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn. Als ecosysteem futuristen speculeren ze over aquatische cultuur om tot nieuwe interpretaties te komen over de relatie tussen mens en (stads)natuur, zowel boven als onder de zeespiegel. Een belangrijke rol hierbij speelt het bevragen van systemen die veelal als vanzelfsprekend beschouwd worden. In de ontwikkeling van hun werk zorgen interacties met publiek en experts zoals boeren, bewoners en wetenschappers voor nieuwe verhalen.

Praktisch

De workshop is op 26 januari en duurt van 16.00 tot 18.00 uur. Deelname is gratis, maar wegens beperkte plekken dien je je van tevoren aan te melden. Locatie: VOX-POP, binnengasthuisstraat 9 (begane grond BG3).

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam