Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op maandag 11 april bespreken we in de speciale Boekenweek editie van de LeesclUB het boekenweekessay 'Het warmtefort' geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. Studievereniging Helios  is clUBhost en zal de LeesclUB inhoudelijke begeleiden. De clUB is open voor studenten van alle vakgebieden om het werk te komen bespreken en vragen te stellen aan de auteur, want Marieke Lucas Rijneveld is als VIP aanwezig!

Kerngegevens van evenement LeesclUB: 'Het warmtefort' met Marieke Lucas Rijneveld [NL]
Datum 11 april 2022
Tijd 12:00 -13:00
Locatie BG 3
Ruimte VOX-POP

VOX-POP en de UB trappen de Boekenweek 2022 gezamenlijk af met een speciale Boekenweek editie van de LeesclUB! Op maandag 11 april gaan we in gesprek met niemand minder dan een van de twee schrijvers van het Boekenweekgeschenk van dit jaar: Marieke Lucas Rijneveld! Onder begeleiding van de clUBhost Helios (studievereniging Neerlandistiek) nemen we deze maandagochtend van 12u tot 13u Rijneveld's essay "Het warmtefort' onder de loep. Ook zal na afloop Marieke Lucas Rijneveld aanwezig zijn voor een korte signeersessie! Wil jij dit niet missen? Meld je dan snel aan via onderstaande link. let op! De LeesclUB is alleen toegankelijk voor studenten.

Beeld: Keke Keukelaar

Marieke Lucas Rijneveld  

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut, en in Spaanse, Italiaanse en Duitse vertaling uitkwam. In 2019 verscheen de bundel Fantoommerrie, die bekroond werd met de Ida Gerhardt Poëzieprijs en eveneens in het Italiaans en Duits werd vertaald.  

In 2018 publiceerde Rijneveld het romandebuut, De avond is ongemak. Het boek oogstte uitzonderlijk veel lof. De vertaling verschijnt in 39 landen. The Discomfort of Evening, in vertaling van Michele Hutchison, werd bekroond met de International Booker Prize 2020. In datzelfde jaar verscheen de wederom bejubelde roman Mijn lieve gunsteling, die op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs stond en de F.Bordewijk-prijs toegekend kreeg. Inmiddels heeft deze roman zijn weg gevonden naar 14 andere taalgebieden. Begin 2022 verschijnt de dichtbundel Komijnsplitsers en in maart 2022 tekent Rijneveld voor het Boekenweekessay, Het warmtefort waarin het Boekenweekthema Eerste liefde een belangrijke rol speelt. Via hartverwarmende herinneringen wordt de lezer meegenomen naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd. 

De LeesclUB  

'Denken met andermans hoofd', noemde de filosoof Schopenhauer lezen al eens. In de LeesclUB steken we de koppen bij elkaar.  In elke editie van de LeesclUB staat een leesbaar werk centraal – een boek, website, kaart, Instagram-feed, etc.- dat alle deelnemers van tevoren zelf bestuderen. De clUB is open voor studenten uit alle vakgebieden zodat het werk vanuit verschillende perspectieven kan worden besproken. Deel je kennis en word verrijkt! 

Iedere LeesclUB wordt gehost vanuit het vakgebied dat het meeste aansluit bij het werk dat gelezen wordt. De clUBhost kan een studievereniging zijn, een werkgroep of een individuele student. De clUBhost krijgt ondersteuning vanuit de Bibliotheek voor de voorbereiding van de vorm en inhoud. Voor extra verdieping wordt er in de LeesclUB soms ook een VIP uitgenodigd; de auteur van het werk of iemand die er nauw bij betrokken is.  

LeesclUB in de Boekenweek

De Boekenweek editie van de LeesclUB is een samenwerking tussen de Bibliotheek, VOXPOP en Helios en is onderdeel van de gezamenlijke Boekenweekprogrammering van VOXPOP en de Bibliotheek.  

Andere interessante programmering in de Boekenweek:  

BG 3

Ruimte VOX-POP

Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam