For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

In 2020 werd ons leven radicaal omgegooid. We werden gedwongen thuis te werken, thuis te studeren en sporten met anderen zat er ook niet meer in. Netflixen, boeken lezen, hobby’s (her)ontdekken; alles haalde we uit de kast om de verveling tegen te gaan. Maar is deze verveling eigenlijk zo erg? En wat is verveling eigenlijk? Kan verveling ons ook wat opleveren, in plaats van enkel een onprettig gevoel geven?

Kerngegevens van evenement CLOSE UP: Vier de Verveling
Datum 1 april 2021
Tijd 20:00 -22:00


Het klinkt je misschien bekend in de oren: een saaie vergadering, wachten in de rij bij het boodschappen doen, de vloer stofzuigen ter voorbereiding op het nieuwe vuil van de komende week... Je gedachten beginnen af te dwalen en je vraagt je af waar je mee bezig bent terwijl er zoveel meer belangrijke activiteiten lijken te zijn. Er is geen ontkennen aan: je verveelt je.

‘Verveling’ in dergelijke situaties is een emotie die ontstaat wanneer mensen activiteiten verrichten die ze als onuitdagend, oninteressant, of doelloos zien.

In de volksmond staat verveling dan ook enkel bekend als iets negatiefs. Termen als lusteloosheid, desinteresse en hangerigheid zijn er onlosmakelijk aan verbonden. Sommigen gaan zelfs nog verder en geven aan dat verveling kan leiden tot asociaal gedrag of zelfs depressiviteit!

Maar is verveling werkelijk zo eenzijdig? Dient deze emotionele staat, die iedereen in zijn of haar leven ervaart, enkel tot negativiteit? Wij denken van niet en daarom zijn we op onderzoek uitgegaan. In de komende CLOSE UP gaan we het gesprek aan met kenners op het gebied van verveling, kunstenaars die verveling als inspiratiebron hebben gebruikt en initiatieven die verveling tegengaan. Samen met onze gasten proberen we ‘verveling’ op een objectieve manier in een ander daglicht te zetten en wellicht de negatieve connotatie teniet te doen!

Om een uitgebreid beeld van verveling te krijgen hebben we de volgende gasten weten te strikken:

  • Wijnand van Tilburg – Lid afdeling Psychologie aan de universiteit van Essex
  • Harm Krugers – o.a. Universitair hoofddocent UvA / Opleidingsdirecteur master Brain and Cognitive Science
  • Mieke Bal – o.a. Cultuurtheorethicus, videokunstenaar en curator
  • Tim Wagelaar – Bedenker ‘UvA Walks’
  • Simon Niks – Site-specific kunstenaar
  • Jessie Hoefnagel – Kunstenares; maakt video’s illustraties, animaties en muziek
  • De Kwekerij – Broeiplek voor studenten en jongvolwassenen

 

Het event is gratis toegankelijk! Deze keer wordt het event via Zoom gehouden. Daarom is het belangrijk dat je je hieronder aanmeldt zodat je een zoom-link toegestuurd krijgt.