For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

14 oktober is het weer zover: de eerste CLOSE UP van het collegejaar vindt plaats! Met dit keer als onderwerp: De maakbare gemeenschap! Let op: VOX-POP is op reis, dit evenement zal plaatsvinden in Perdu.

Kerngegevens van evenement CLOSE UP | De Maakbare Gemeenschap
Datum 14 oktober 2021
Tijd 20:00 -22:00

Weet je nog dat je vroeger met de kinderen van de buurt op straat speelde? Dat iedereen je naam wist en je je daar thuis voelde? Dit is een voorbeeld van een gemeenschap. Maar een gemeenschap kan ook een stad, cultuur, of een groep mensen op het internet zijn. Heb je je wel eens afgevraagd hoe zo’n gemeenschap ontstaat? Hoe vind je deze mensen en waarom voel je je verbonden? Wanneer kan je een groep een gemeenschap noemen?

In de komende CLOSE UP beantwoorden we deze vragen en kom je erachter hoe je een gemeenschap kunt bouwen. Hierbij bekijken we het concept van gemeenschap vanuit de geesteswetenschappen, hoe daar onderzoek naar gedaan wordt en wat voor rol media zoals film hierin kan spelen. Ook horen we over community art projecten en hoe je met kunst in je gereedschapskist een wijk samen kan brengen door de bewoners verhalen, dromen en idealen te laten delen over een (t)huis. Of hoe één persoon, met een paar simpele (stoffige) trucjes, uit het niks een community kan ontwerpen. En wie weet krijg je daardoor zelf ook wel prikkels om een (eigen) community op te zetten.

Om dit allemaal te onderzoeken komen de volgende sprekers langs:

Aylin Kuryel is docent aan de afdeling Literature and Cultural Analysis van de UvA. Deze avond introduceert ze het geesteswetenschappelijke perspectief op gemeenschap. Daarnaast vertoont ze ook haar eigen korte film The Balcony and Our Dreams, waarin het thema van gemeenschap onderzocht wordt. (Het onderdeel van Aylin Kuryel zal in het Engels plaatsvinden)

Lot Benjamins is begonnen als onderzoeker en geëindigd als kunstenaar. Zij komt vertellen over hoe zij zich met gemeenschap in haar werk bezig houdt en gaat ze zelf haar kunst in de praktijk brengen.

De Academie van de Stad zet zich in voor leefbare buurten door het inzetten van studenten. Vanuit dit perspectief houden ze zich ook bezig met Community Building in Amsterdam. Jasper Stoorvogel komt meer vertellen over hoe de Academie van de Stad dit voor elkaar krijgt.

Moving Arts Project en Dynamo Amsterdam hebben samen aan het kunstproject Blauwdruk gewerkt, waar ze met kunst een gemeenschap hebben samengebracht. Op deze avond komen ze over hun ervaringen en ideeën vertellen.

Ben je al geïnspireerd? Wil jij hier ook meer over horen? Kom dan op 14 oktober langs in Perdu, voor een meeslepende avond!

Wat: CLOSE UP ‘De Maakbare Gemeenschap’
Wanneer: Donderdag 14 oktober, van 20:30 tot 22:00 (inloop vanaf 20:00 uur)
Waar: Perdu, Kloveniersburgwal 86 Amsterdam 

De avond is gratis te bezoeken, meld je wel vooraf aan via onderstaande link!

Let wel: Voor dit evenement moet je bewijs van vaccinatie, herstel van corona of een negatieve test kunnen laten zien.