For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Waarom blijft het zo moeilijk om over abortus te praten? En hoe kunnen we er wél over praten? Op 4 december bespreken we met journalist en fotograaf Tatjana Almuli, rouwdoula Laurina Cerredo en verloskundige en filosoof Rodante van der Waal hoe maatschappelijke normen het rouwproces rondom een abortus beïnvloeden.
Kerngegevens van evenement Echoes of Loss: Rouw en abortus
Datum
4 december 2024
Tijd
16:30
Locatie
BG 3

Hoewel de wetgeving op abortus in Nederland recentelijk is verruimd, staat het recht hierop internationaal onder druk. In steeds meer landen wordt de roep om een verbod op abortus groter. Ondertussen blijven gesprekken vaak steken in eendimensionale voor- en tegenstellingen. Hoe kan er in die dynamiek meer ruimte komen voor openhartigheid en voor de gelaagdheid van persoonlijke ervaringen? Op 4 december bespreken we hoe maatschappelijke ontwikkelingen bijdragen aan het taboe op rouw rondom een abortus, en bezinnen we ons op de vraag wat er nodig is om dit taboe te doorbreken. 

Programma 
Journalist en fotograaf Tajana Almuli zal een persoonlijk essay voordragen over haar eigen ervaringen. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om in het (politieke en persoonlijke) gesprek over abortus meer ruimte te maken voor ambivalentie. Aansluitend gaan we in gesprek met rouwdoula Laurina Cerredo en verloskundige en feminstisch filosoof Rodante van der Waal, die het gesprek afsluit met poëzie. Het gesprek wordt gemodereerd door student comparative literature Imogen Mills. 

Toegang
Dit programma is interessant voor iedereen die zoekt naar manieren om gelaagde en openhartige gesprekken te voeren in een gepolariseerde omgeving. Er is ruimte voor persoonlijke ervaringen, maar ook als je die niet hebt ben je welkom om te luisteren en mee te praten.

Het programma start om 16.30 uur en duurt tot 18.30 uur. Locatie: VOX-POP (binnengasthuisstraat 9, BG3 begane grond). 
Toegang is gratis, maar vanwege beperkte plekken vragen we je om je vooraf aan te melden via het aanmeldformulier. 

Tatjana Almuli

Tatjana Almuli werkt als freelance fotograaf en journalist. Opdrachtgevers zijn of waren: de Volkskrant, Vogue, Het Parool, ELLE, VICE, JAN en Flow. Haar debuut Knap voor een dik meisje over het gewicht van gewicht verscheen in 2019. In januari 2022 verscheen bij Nijgh & van Ditmar haar roman Ik zal je nooit meer, over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw en transgenerationeel trauma. Beide boeken werden genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Samen met Malou Holshuijsen maakt ze de podcasts Tussen dertig en doodgaan en De boekenkamer.

Rodante van der Waal

Rodante van der Waal (1992) is verloskundige in Amsterdam en promoveert in de zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze doet promotieonderzoek in de filosofie en zorgethiek naar reproductieve rechtvaardigheid, obstetrisch geweld, respectvolle geboortezorg, autonomie in de geboortezorg, abortus, obstetrisch racisme en verloskundige zorg. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Artikelen en gedichten van haar hand verschenen in De Gids, Tirade, nY, Samplekanon, NRC, Jacobin, Medisch Contact, Trouw, Frontiers, Angelaki, Agenda, Feminist Anthropology, Feminist Theory, PLOS ONE, Social Text, Birth, Nursing Ethics en Violence Against Women.

Laurina Cerredo

Laurina Cerredo is als gediplomeerd Rouwdoula al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in emotionele en fysieke ondersteuning bij elke vorm van -wat zij noemt- verliesgeboorte, dus ook bij afbreking van zwangerschap.

Zij is onderdeel van Het Doula Collectief en ook werkzaam als rouwcounselor binnen Gemeente Amsterdam waar ze kennis overdraagt en producten ontwikkeld over verlies en rouw op de werkvloer.

Daarnaast is ze (internationaal) docent over rouwdoulaschap en mentor bij de eerste Nederlandse Rouwdoula specialisatie bij doula-opleiding In Bloei. 

Moderator - Imogen Mills

Imogen Mills (1996) studeert Comparative Literature aan de UvA. In haar studie richt ze zich met name op dekolionale toekomstbeelden in Nederlandse en Engelse beeldende kunst en poëzie. Af en toe maakt ze graag uitstapjes naar thema’s over nationale identiteit en psychoanalyse. Ze maakte onderdeel uit van de student programmacommissie bij VOX-POP. Daar werkte ze als programmaproducent mee aan programma's en expo’s over burgerlijkheid, creativiteit en speculative futurism.

BG 3

Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam