Hoe blijven mensen hoopvol bij klimaatzorgen, en wat is de rol van spiritualiteit en rituelen? Dat is de vraag die 12 december centraal staat. De avond bestaat uit twee delen. Eerst gaan we in gesprek met sprekers die vanuit verschillende achtergronden kunnen vertellen over zingeving en spiritualiteit binnen klimaatactivisme. Daarna ervaren we zelf een ritueel voor hoop, via een workshop georganiseerd door het Humanistisch Verbond.
De avond wordt gemodereerd door onze student-resident Sam Kailani, die dit programma in samenwerking met VOX-POP heeft samengesteld. In zijn driedelige programma onderzoekt Sam de opkomst van nieuwe vormen van religie. Dit is de tweede editie.
Praktische informatie
Het programma is gratis toegankelijk voor iedereen. Vanwege het beperkte aantal plaatsen vragen we je om je aan te melden via het formulier. Locatie: VOX-POP, Binnengasthuisstraat 9 (BG3, begane grond).
'Rouwmonumenten' - workshop door Humanistisch Verbond
Ontdek de helende kracht van gedeelde rouw in deze bijzondere rituele oefening, geïnspireerd door het werk van Joanna Macy. De workshop nodigt je uit om stil te staan bij persoonlijke verliezen in onze wereld—verdwenen plekken, vervlogen geluiden, geliefde natuur die verdwijnt. In een intieme kring delen we onze verhalen door symbolische objecten of woorden toe te voegen aan een gezamenlijke hoop, en bieden elkaar erkenning en steun. Dit eenvoudige, maar krachtige ritueel helpt ons de diepte van onze verbondenheid met de aarde te voelen, en onze kracht te hervinden om voor haar te zorgen. Iedereen is welkom.
Merel Ouwehand is (eco)humanisticus en geestelijk verzorger. Ze wordt opgeleid tot het begeleiden van zingeving en levensvragen, individueel en in groepen. De vraag die haar bezighoudt: hoe komen we tot een betere wereld, voor alle levende wezens? Hiervoor laat ze zich inspireren door grote vragen, filosofie, rituelen en kunst. Merel is werkzaam voor het Humanistisch Verbond. Een levensbeschouwelijke organisatie die zich inzet voor een rechtvaardige en duurzame wereld en een betekenisvol bestaan voor iedereen. Het programma ecohumanisme richt zich specifiek op de vraag hoe we kunnen transformeren naar een andere relatie als mens met de aarde. Dit doen ze onder andere door middel van seizoensvieringen, workshops Actieve Hoop en het How to start a movement project.
Sam's interesse in hoe mensen betekenis geven aan hun leven bracht hem naar de studie Religiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hier ontdekte hij hoe lastig het is om religie te definiëren. Hij zag bijvoorbeeld hoe zelfverklaarde seculieren zelf ook vaak deel uitmaken van groepen met rituelen en soms zelfs dogma's, wat hem deed afvragen: is dit geen nieuwe religie? Dit inspireerde een programma om het brede spectrum van religie en spiritualiteit te verkennen. Waarom kiezen westerlingen voor universeel soefisme? Kan kunstmatige intelligentie religie vervangen? Wat betekent religie vandaag? We ontdekken het in zijn programmareeks.