Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Podcast: FAR TOO CLOSE

Een podcast over het vergeten koloniale verleden van het Amsterdamse Universiteitskwartier

FAR TOO CLOSE neemt luisteraars mee langs zes UvA-locaties in het Universiteitskwartier: het Athenaeum Illustre, de Waag, het Binnengasthuis, het Spinhuis, het Bushuis/Oost-Indisch Huis en het Universiteitstheater. In interviews met experts worden de historische verhalen die achter de gevels van deze iconische gebouwen schuil gaan verbonden met hedendaagse thema’s, zoals racisme, dekolonisatie en hedendaagse mensenhandel. Het doel van de podcast is om het gesprek te openen over het koloniale verleden van de universiteit en de hedendaagse doorwerking daarvan.

De makers van de podcast zijn vier (ex-)UvA-studenten - Maartje van Bennekom, Laure Lambert, Maaike de Kleijn en Iris van der Werff. Zij leerden elkaar kennen tijdens de master Publieksgeschiedenis en nemen je in zes afleveringen mee op hun zoektocht naar de geschiedenis van de plekken waar zij dagelijks studeerden. Ze gaan op onderzoek uit in de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met experts over hoe we deze koloniale geschiedenissen aan de sociale problematiek van vandaag de dag kunnen verbinden.

Deze podcast kwam tot stand in samenwerking met VOX-POP, de creative space van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, Microphone Media, en donaties aan de podcast van The Graduate School of Humanitie, Chief Diversity Office, Bibliotheek UvA/HvA, Huisvestingsontwikkeling Universiteit van Amsterdam, NIAS-KNAW, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Faculteit der Rechtsgeleerdheid & Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture.

Afleveringen & Sprekers:

  1. Athenaeum Illustre: Caspar Barlaeus - met Fred Weerman, Dan Afrifa
  2. De Waag: Petrus Camper,  met Marleen Stikker, Dick van Dijk, Amade M’Charek
  3. Het Binnengasthuis: Grietje - met  Jill Coster van Voorhout
  4. Spinhuis: Christina - Mark Ponte, Aminata Caïro
  5. Het Bushuis/ Oost-Indisch Huis: Laka van Timor - met Jouke Turpijn, Reggie Baay
  6. Universiteitstheater: Cornelis Hop - met Astrid Elburg, Machiel Keestra

Luister je mee? De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf nu te beluisteren in al je favoriete podcastapps.