Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hoogtepunten VOX-POP

Sinds 2015 brengt VOX-POP een veelzijdige culturele programmering naar het hart van de binnenstadcampus van de UvA. Van debatavonden en lezingen tot theatervoorstellingen en exposities, ontdek hier onze hoogtepunten van de afgelopen jaren.

CLOSE UP
VOX-POPs programmacommissie organiseert sinds 2016 iedere 6-8 weken een CLOSE UP: avonden waarin een maatschappelijk thema onder de loep wordt genomen door academici, professionals en kunstenaars. Bekijk hier een selectie van voorgaande CLOSE UP's:
CROSS-POLLINATIONS

In april 2023 stond VOX-POP volledig in het teken van de petunia. Wisten jullie dat de Universiteit van Amsterdam de grootste collectie van petunia genotypen ter wereld bezit? Tijdens de expositie ‘CROSS-POLLINATIONS: Art and the Petunia Collection’ kregen jullie de kans een deel van deze unieke petuniacollectie te bewonderen in VOX-POP. Naast de expositie was er uitgebreide randprogrammering waar de veelzijdigheid van de petunia aan het licht kwam.

Eastsplainers

In 2022-2023 was VOX-POP host van de publieke lezingenreeks Eastsplainers. Hierin werd gesproken met o.a. kunstenaars, filmmakers, wetenschappers, journalisten en muzikanten die gevlucht zijn voor de Russische oorlog in Oekraïne of repressie in hun thuisland. Door deze stemmen aan het woord te laten hoopt Eastsplainers een tegengewicht te bieden aan het populaire ‘westsplaining’ - de gewoonte om ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa door een Westerse bril te bekijken.

Red Light Heritage
In 2022 startte onze oud student-assistent Julia Visser het project Red Light Heritage. Het project ontstond uit de behoefte om een originele en kritische bijdrage te leveren aan het debat over het verdwijnen van sekswerk op de Wallen. Dit ontwikkelde zich tot de opzet van een interdisciplinaire onderzoeksgroep in samenwerking met NICA met drie seminars in Paleis van de Weemoed die ingingen op het idee van ‘sekswerk als (immaterieel) erfgoed’ en twee aansluitende culturele programma’s in VOX-POP, waar we samen met het publiek in gesprek gingen over de bevindingen van de werkgroepen.
Diversity Day

In 2023 organiseerden we in samenwerking met UvA-student Ibrahim Kamara de eerste editie van ‘Diversity Day’ in VOX-POP. Tijdens dit evenement vieren we de diversiteit in culturen, achtergronden en normen en waarden van onze UvA studenten. Het thema dit jaar was vooroordelen: iedereen heeft het. Waarom bestaan vooroordelen en wat kun je doen aan de negatieve gevolgen die het kan hebben? We vroegen het de aanwezige studenten en bespraken hun persoonlijke ervaringen.