Een groepstentoonstelling over het vinden en vormen van een eigen identiteit
Wie ben ik, wie wil ik zijn? Waar hoor ik bij, of waar verlang ik bij te horen?
Het vinden van jouw identiteit, je eigen plek binnen de samenleving, een ‘sense of belonging’ is een uitdagende zoektocht. Een individuele zoektocht naar aansluiting. Hoe vind je jezelf, jouw ware ik, in een wereld waar je je constant moet verhouden tot de ander? Een autonoom volwassen individu worden is een proces van persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook een ontdekkingstocht naar de omgeving om je heen. Want wanneer je uitvindt wie je zelf bent, komt vervolgens de stap van het behouden en ontwikkelen van je eigen identiteit in relatie tot de ander. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?
Hoe bepaal je bij welke groep je wil horen? Of bij welke juist absoluut niet? Heb je anderen nodig in de zoektocht naar een eigen identiteit of kan dit ook alleen? En ben je vrij om zelf dit pad te bepalen of houden bijvoorbeeld vastgeroeste systemen, andermans verwachtingen en/of idealen je tegen?
De persoonlijke zoektocht naar het gevoel van 'erbij horen' is een worsteling die wij bij VOX-POP, als een groep van jonge creatievelingen, maar al te goed kennen. En dat is ook de reden dat wij besloten om de tentoonstelling 'Longing for Belonging' te maken. De vijf deelnemende kunstenaars herkennen zich ook in deze worsteling en reflecteren elk op hun eigen manier op hun persoonlijke zoektocht naar hun identiteit en een ‘sense of belonging’. De kunstenaars werken met verschillende vormen van media, materialen en stijlen, variërend van fotografie, fashion design, sculpturen, video, poëzie en schilderijen.
Zo onderzoekt de digitale kunstenares Sondi (Anke Rumohr, 1994) in haar werk Places of Belonging het gevoel van ‘thuis’ zijn onder migratie-gemeenschappen. Haar werk laat de verschillende stadia zien van de zoektocht naar ‘thuis’, geïnspireerd door rituelen uit haar moederland, Kameroen. Inês Queirós is een installatie-kunstenares die door middel van mensen, planten, textiel en tekst een brug probeert te slaan tussen wat ze weet en wat ze voelt. In Erratic (2015-2022) onderzoekt ze door de kunst en geologie te koppelen hoe je je thuis kan gaan voelen in een vreemd landschap. INSI (Yonah de Beer, 1996) toont zijn werk Performance on Identity (2020) samen met het recente A Response to Performance on Identitiy (2022): een multimediale reflectie op zijn eigen ontwikkeling als persoon maar vooral ook zijn ontwikkeling als maker en kunstenaar. Luna Brouwers (1998), geeft met haar foto’s en gedichten de bezoekers een bijzondere kijk in de kwetsbare momenten van haar ontwikkeling . En fashion designer Marlien Peeters (1997) presenteert haar uitbundige collectie The Zotte Housewifes (2021), een persoonlijk project over de worsteling tussen stadse overtuigingen en dorpse gewoontes.
De expositie is inmiddels geopend en zal t/m zondag 13 maart gratis te bewonderen zijn in LAB111. Op zaterdag 12 maart feestelijk worden afgesloten met een finissage. Ter ere van de expositie hebben wij samen met LAB111 ook een speciaal filmprogramma samengesteld. Met vier bijzondere films die op hun eigen manier relateren aan het thema van identiteitsvorming: Boyhood, Minding the Gap, Francis Ha, and Cidade de Deus.