Hoe kun je historisch onderzoek doen naar (je eigen) slavernijverleden? En hoe kan historisch bewustzijn helpen een bibliotheekcollectie of archief inclusiever en meerstemmiger te maken? We nodigen Drs. Maria Reinders-Karg uit om haar persoonlijke verhalen en professionele kennis met ons te delen. Ze neemt je via een workshop mee in de zoektocht naar haar eigen slavernijverleden. Hoe pakte zij dit onderzoek aan en wat kwam ze tegen? Je verdiept je daarnaast in de geschiedenis van zowel het trans-Atlantische gebied als de voormalige koloniën.
Maria gaat met ons in op de vraag of deze geschiedenis als een gedeeld verleden en gezamenlijke toekomst voelt. Maria Karg is antropoloog en studeerde af op de materiële cultuur van de Saramakaners, een Marrongroep in Suriname. Sinds 2004 houdt ze zich bezig met het Nederlands slavernijverleden. Aanvankelijk voor het Nationaal instituut Nederlands slavernij verleden en erfenis (NiNsee). Sinds 2014 is ze directeur van Stichting Stil Verleden. De missie van Stichting Stil Verleden is het slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken onder de aandacht brengen in brede lagen van de samenleving, middels onderwijsprogramma’s, tentoonstellingen, lezingen en erfgoedwandelingen. Op 19 mei werd haar boek Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis gepubliceerd door de Walburgpers.
Hoe kun je de indrukken en gevoelens die een complex verleden bij je oproepen vertalen in ritme en taal? Samen met Geoffrey van der Ven werk jij aan je eigen spoken word gedicht.
Geoffrey kijkt met een nieuwsgierig oog naar de wereld. Hij maakt mee, luistert en zet verhalen op tafel. Zijn stukken zijn scherp, kritisch en vaak activistisch. Voordrachten zijn persoonlijk, gebouwd rondom de queer en BIPOC identiteit. Met zijn bruisende energie houdt hij het publiek vast en geeft ze – tussen de stukken door – ruimte om te ademen en te reflecteren. Als spoken word artiest en theatermaker vertelt hij de verhalen die te lang ongehoord zijn gebleven. Op dit moment is Geoffrey op tour met zijn solovoorstelling ‘Het is niet nieuw’, waarin hij de queer geschiedenis van Afrika belicht. Eerder won hij de ‘Poet of the Year’ Award bij Queer & Feminist Poetry Awards, was zijn voordracht te horen bij het Eurovisie Song Festival, en trad hij op bij grote bekende podia en events, zoals het Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam Pride en Museum Nacht.
Toegang tot het programma is gratis. Je kunt de kennissessie en de spoken word workshop in samenhang bezoeken, maar ze zijn ook afzonderlijk te volgen. Meld je wel eventjes aan van te voren! Het programma vindt plaats bij VOX-POP. Dit is de creatieve broedplaats van de Faculteit der Geesteswetenschappen bij BG3, Binnengasthuisstraat 9.