Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vraag jij je weleens af hoe steden 's nachts veranderen? Op 8 februari geeft onze student-resident Alina Tomescu het startschot voor haar nieuwe programmareeks 'Nocturnal Dialogues'. Met deze reeks verkennen we de verschillende dimensies van de stadse nacht en brengen we nachtwetenschappers en nachtgemeenschappen samen. In vijf sessies ontdek je diverse aspecten van de stad in de nacht, zoals de geschiedenis van het nachtleven, nachtrituelen in verschillende culturen, natuur- en ecosystemen, nachtspecifiek activisme en de politiek van muziek. Tijdens de eerste editie introduceren we de reeks. Aan de hand van de poëtische documentaire "Wanneer de stad gaat slapen" van Sedrik Oliha gaan we in gesprek met een divers panel over de geschiedenis en ontwikkeling van de nacht.
Kerngegevens van evenement Nocturnal Dialogues #1: Voorbij neoliberalisme
Datum
8 februari 2024
Tijd
19:00 -21:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

Voorbij de neoliberale lens 

In deze eerste sessie wordt deze nieuwe reeks geïntroduceerd. We gaan in op de geschiedenis van de stedelijke nacht en onderzoeken wat de stedelijke nacht ons kan brengen voorbij een neoliberale en kapitalistische lens. We bekijken de documentaire "Wanneer de stad gaat slapen" van Sedrik Oliha, er is een kort minicollege door nachtgeograaf Ilse van Liempt en een gesprek met onder meer Julian Jansen, werkzaam bij Gemeente Amsterdam aan het beleid Expeditie Vrije Ruimte en bestuurslid bij onafhankelijk muziekplatform OCCII. Schrijver, vertaler, kunstenaar en activist Niloufar Nematollahi modereert de avond.

Bijdragers

Sedrik Oliha
Sedrik Oliha

Sedrik Oliha

Sedrik Oliha is een allround filmmaker met vooral de focus op camerawerk. Hij wil graag verhalen vertellen over onderwerpen die hem fascineren en verwonderen. Een daarvan is de nacht. Tijdens de eerste sessie van Nocturnal Dialogues bekijken we zijn film "Wanneer de stad gaat slapen". In deze poëtische documentaire volgt regisseur Sedrik Oliha drie nachtraven: mensen die er bewust voor kiezen om ’s nachts wakker te zijn. Wat beweegt hen? 

Ilse van Liempt
Ilse van Liempt

Ilse van Liempt

Ilse van Liempt is universitair hoofddocent stadsgeografie aan de Universiteit van Utrecht. Zij publiceert over in- en uitsluiting in de stad en heeft ook oog voor wat er in de avond en de nacht gebeurt. Samen met Irina van Aalst en Tim Schwanen redigeerde zij een themanummer voor Urban Studies genaamd Geographies of the Night. Tijdens de eerste sessie zal ze een college geven over het belang van de nacht.

Julian Jansen

Julian Jansen

Julian Jansen is een senior planoloog binnen Gemeente Amsterdam, die via het beleid Expeditie Vrije Ruimte werkt aan het creëren van meer vrije ruimte in de stad: ruimte voor tegencultuur, experiment en non-commerciële nachtcultuur. Daarnaast is hij bestuurslid bij OCCII, een eigenwijs podium in Amsterdam die gerund is door vrijwilligers vanuit een DIY-mentaliteit. Julian zal deelnemen aan het panelgesprek over de nacht voorbij neoliberalisme.

Niloufar Nematollahi
Niloufar Nematollahi

Niloufar Nematollahi

Deze sessie wordt gemodereerd door Niloufar Nematollahi. Niloufar is schrijver en vertaler, momenteel gevestigd in Amsterdam. Met een achtergrond in de beeldende kunsten, Midden-Oostenstudies en internationale betrekkingen, heeft ze, onder andere, onderzoek gedaan naar elektronische dans muziek in Tehran.

Nocturnal Dialogues

De nacht wordt vaak geassocieerd met clubcultuur, elektronische dansmuziek en gevaar. Met "Nocturnal Dialogues" probeert Alina de grenzen van de stedelijke nacht opnieuw te definiëren. Naast de beats van het nachtleven verkennen we onderwerpen als natuur, rituelen en activisme in de nacht. We verbreden de discussie over wie er 's nachts recht heeft op de stad en brengen verschillende academische disciplines die zich bezighouden met nachtstudies en diverse nachtgemeenschappen samen. Studenten en wetenschappers uit uiteenlopende vakgebieden zoals filosofie, ecologie, stadsgeografie, sociologie of muziekwetenschappen kunnen relevante verbanden verwachten met dit intersectionele programma. Dit programma, dat zich over 2024 uitstrekt, overstijgt de stereotiepe associaties van de nacht met vrije tijd en economie. Door middel van interactieve lezingen, workshops of filmvertoningen willen we de discussie verbreden en een divers publiek betrekken bij gesprekken over de stad in de nacht. 

Alina Tomescu, photographed by Bente Tas

Over student-resident Alina Tomescu 

Alina heeft altijd een passie gehad voor steden en de manier waarop cultuur bijdraagt aan hun ontwikkeling. Ze werkte 7 jaar aan verschillende projecten met betrekking tot erfgoed en culturele programmering in relatie tot regionale en lokale ontwikkeling.  In 2021 ging ze terug naar de universiteit om te onderzoeken wat de stad 's nachts betekent en hoe nachtstudies haar praktijk konden versterken. Het viel haar op dat zij en een aantal van haar vrienden zich 's nachts prettiger voelden en dat de stad zich tijdens de donkere uren openstelt voor ander gebruik. Ze dook eerst in dit onderwerp via een pre-master Culturele Sociologie aan de Erasmus Rotterdam, en daarna via een meer geesteswetenschappelijk georiënteerde masteropleiding aan de UVA in Comparative Cultural Analyse.

Praktisch

Dit programma is op 8 februari en duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Deelname is gratis, maar wegens beperkte plekken dien je je van tevoren aan te melden. Locatie: VOX-POP, binnengasthuisstraat 9 (begane grond BG3). Het programma is Nederlandstalig. 

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam