Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op donderdag 28 maart is het weer zover. VOX-POP en de Bibliotheek nodigen jullie uit voor een onvergetelijke avond vol literatuur, cultuur en verwondering. Ter ere van de Boekenweek duiken we samen in het thema ‘Familie’. Want alles is familie en familie is overal: van maffiavaders tot dragmoeders en taalfamilies, en van motherboards tot traditionele gezelschapsspellen. Tijdens Boekfest gaan we samen op pad naar de betekenis van familie met onder andere een Leescl-UB, een uitdagende familie-pubquiz en een dragworkshop. Kom jij ook? Wij kunnen niet wachten om jullie in onze huiskamer te ontvangen!
Kerngegevens van evenement Boekfest: Alles is Familie
Datum
28 maart 2024
Tijd
16:30 -21:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

Alles is familie

Wat betekent familie voor jou? Is het de warmte van thuis, de lach van een geliefde tante, of misschien juist het ontdekken van jezelf in een gekozen familie van vrienden en gelijkgestemden? Tijdens Boekfest 2024 nodigen we je uit om de veelzijdige wereld van familie te verkennen, voorbij bloedverwanten op zoek naar het kleurrijk palet van wat familie allemaal kan zijn én op welke (verrassende) manieren familie een rol speelt in ons leven.

We beginnen met de Leescl-UB, gehost door studievereniging Helios (Neerlandistiek), waarin we ons verdiepen in het Boekenweekgeschenk: Gezinsverpakking. Samen duiken we in de vele lagen van dit prachtige verhaal. Daarna nemen de kunstenaars Roos Groothuizen en Nastia Cistakova ons mee in een absurde pubquiz, waarin we leren dat familie verder gaat dan gedeeld DNA, maar overal om ons heen te vinden is, zelfs in de meest onverwachte situaties. Dan, wanneer de beste familiekenners hun welverdiende prijzen in ontvangst nemen, is het tijd om te ontspannen. Geniet van een drankje en een maaltijdsoep, laat je meeslepen door de muziek of waag je aan iets nieuws: ontdek de kunst van drag make-up in een doorlopende workshop, begeleid door een fantastische dragperformer uit de Queer Arcana-familie.  Dus kom naar VOX-POP en vier de diversiteit en rijkdom van familie en taal tijdens Boekfest 2024!  

Deze editie van Boekfest is een samenwerking tussen de Bibliotheek en VOX-POP.

Programma 

16.30 - 17.30  Leescl-UB Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking met Helios [NL] 

Boekenweekgeschenk 2024: 'Gezinsverpakking' van De Chabotten

Samen met Neerlandistiek vereniging Helios en hoogleraar Gaston Franssen duiken we in het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking. Een bijzonder Boekenweekgeschenk, geschreven door niet één maar door zes auteurs. De voltallige familie Chabot is door Stichting CPNB gevraagd om een boek te schrijven dat aansluit bij het thema ‘Bij ons in de familie’. Bij aanmelding krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau van de Bibliotheek.

16.30 - 17.30 Interactieve workshop: samen één verhaal [EN] 

Ga jij liever zelf aan de slag met taal dan de boeken in te duiken? In deze speelvolle interactieve workshop schrijven we samen één verhaal! 

17.30 - 18.00 Meertaligheid intermezzo [EN/NL] 

Doe mee aan een interactieve sessie over de fascinerende wisselwerking tussen meertaligheid, geletterdheid en het menselijk brein! Samen met Michal Korenar onderzoeken we hoe het spreken van meerdere talen ons denken, onze emoties en onze hersenen vormgeeft. Of je nu meertalig bent of dat wilt worden, doe mee en verken het rijke cognitieve tapijt geweven door de talen die we spreken.

18.15 - 19.45 Pubquiz [EN] 

Speel mee met de Familie Quiz! Family-friendly of family-villain? Kunstenaars Roos Groothuizen en Nastia Cistakova hebben de meest absurde en bijzondere vragen voorbereid over het thema familie. Wie was de bloederigste maffiavader? Wat is het verschil tussen een dragmoeder en een draagmoeder? En welke therapeut kan de child-parent issues in mijn code oplossen??? Schuif aan met een drankje en een opgeladen smartphone, zet je generationele trauma opzij, en wie weet ga jij er deze avond vandoor met de hoofdprijs!

20.00 - 21.00 Experimenteer met drag make-up met Queer Arcana! [EN/NL] - doorlopende workshop -  

Speel met gender en expressie terwijl je transformeert in verschillende versies van jezelf! In deze doorlopende drag make-up workshop kun je een eenvoudige look doen in tien minuten, of een uur blijven hangen om jezelf helemaal om te toveren!  Onder begeleiding van een drag coördinator leer je de basics of misschien al wel geavanceerde make-up technieken. Queer Arcana zorgt voor make-up, spiegels en licht. Dit is een instapworkshop, dus geen ervaring vereist!

20.00 - 21.00 Literaire DJ-performance 

Kom bij van het quizzen onder het genot van een drankje en een bijzondere poëtische DJ-act van Factory Girl! Samen verkennen en vervagen we de grenzen van muziek en taal.

Over de bijdragers

Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit. Hij promoveerde in 2008 op de studie Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen en hij schrijft regelmatig essays en kritieken over poëzie voor uiteenlopende bladen en platforms als DeReactorg.org en PlatformLeest.org. 

Margot Ponssen studeert Nederlandse taal en cultuur aan de UvA. Ze is ook afgestudeerd communicatiewetenschapper. Duidelijk is: spreken en lezen kan ze, schrijven doet ze ook. Hierin zoekt ze vooral niet naar duidelijkheid, wel naar scherpte. Ook lezers mogen best een beetje werken, vindt ze. Sinds haar jaar als student-programmamaker is ze gezellig bij VOX-POP blijven plakken. Wanneer ze de kans krijgt, vult Margot de besproken wetenschappelijke ideeën aan met iets wat we kunnen grijpen, zien, horen of ruiken: iets wat we kunnen dóén! Dat kwam eerder al terug in haar workshop collagekunst en de kledingruil die ze bij VOX-POP organiseerde. Tijdens Boekfest neemt ze je mee in het schrijven van een gezamenlijk verhaal. 

Michal Korenar is assistant-professor aan de Faculteit Geesteswetenschappen en werkt bij het UMC Amsterdam. Als neurowetenschapper en taalkundige is hij geïnteresseerd in hoe onze hersenen verschillende talen leren en gebruiken. Michal onderzoekt of er een verband is tussen meertaligehied en creativieit en of het hersenziekten zoals Alzheimer kan helpen voorkomen. Hij is gepassioneerd over het toepassen van deze kennis ten bate van de samenleving. Buiten zijn werk is Michal te vinden bij zijn koor of in de keuken met een pan goulash op het vuur.

Roos Groothuizen en Nastia Cistakova verzorgen als kunstenaarsduo de familiepubquiz.

Roos Groothuizen is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar eigen praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Onder andere ontwikkelde ze ‘I want to delete it all, but not now’, een escape room over de macht van de Big Tech waar je maar niet uit kunt ontsnappen.

Nastia Cistakova is kunstenaar en illustrator en dipt haar sociaal-kritische werk in een saus van ellende en absurditeit. Voorheen maakte ze een videogame over een aardappel met een quarter-life crisis, schilderijen over romantische spam-mails, videokunst over echte neppe dieren en tekent ze een eind weg voor onder andere De Correspondent en De Volkskrant. Ook kwam haar eerste geïllustreerde kinderboek ‘Soctopus’ uit die zij samen maakte met auteur Jowi Schmitz bij Uitgeverij Volt.

Queer Arcana is een theater-game collectief dat theatershows organiseert waarin een groep drag performers live Dungeons and Dragons speelt. De groep probeert de zichtbaarheid van queer gamers te vergroten en gaat op zoek naar wat er gebeurt als je verschillende subculturen samenvoegd door middel van artistieke expressie. Queer Arcana gebruikt gaming om sociale cohesie te versterken en als manier om jezelf te verkennen.

Factory Girl is geïnteresseerd in muziek als een onuitgesproken taal. Ze gebruikt haar sets om kwikzilveren verhalen te verkennen die inspiratie en directe samples halen uit literatuur en andere media om emotionele spanning en verlossing teweeg te brengen. In haar muziek verweeft ze alles van harde noise tot folk, jungle, juke, trip-hop, dub, noise en een scala aan omgevingsgeluiden.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam