Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op vrijdag 21 juni nodigen Diversity Talks, VOX-POP en het Faculty Diversity Office je uit voor een bijzonder programma in het teken van Keti Koti (1 juli). Samen met Phaedra Haringsma, Charity Charly, Olupemi Oludare en Ottolani Linda vieren we het breken van de ketenen en gaan we in gesprek over wat Black Joy voor ieder van hen betekent. Bereid je voor op een avond vol inspirerende sprekers en performances!
Kerngegevens van evenement Black Joy – een viering van het breken van de ketenen
Datum
21 juni 2024
Tijd
19:00 -21:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

Black Joy

Tijdens dit evenement staat het thema 'Black Joy' centraal. Met makers en inspirators uit de zwarte gemeenschap vieren we het breken van de ketenen en gaan we in gesprek over wat 'Black Joy' voor ieder van hen betekent in een wereld waar het koloniale nalatenschap van het slavernijverleden zich nog steeds reproduceert. Wat zijn hun persoonlijke interpretaties en ervaringen over Black Joy  en hoe dragen zij dit eventueel over aan de volgende generatie? In aanloop naar Keti Koti willen we een omgeving bieden waarin de kracht en veerkracht van de zwarte gemeenschap wordt erkend en gevierd, waar intergenerationeel trauma doorbroken wordt en waar pijn naar kracht wordt gekanaliseerd. Meer informatie over dit programma volgt binnenkort op deze website.

Programma

18:30 Inloop

19:00 Start programma

  • Spoken word perfomance door Ottolani Linda
  • Mini-lecture Black Joy vanuit historisch en etnomusicologisch perspectief door Olupemi Oludare
  • In gesprek met Charity Charly over Black Joy en haar toekomstige documentaire Tra Fasi
  • Essay voordracht Phaedra Haringsma: Hoe ik mijn afro heb leren koesteren met aansluitend gesprek 

20:45 Afsluiting programma met aansluitende borrel

21:00 Uitloop

Sprekers

Charity Charly is een autodidact maker en kunstenaar die zich richt op het zichtbaar maken van de onzichtbare lagen in de maatschappij. Van epoxy hars maakt zij unieke custom-made gebruiksvoorwerpen die niet alleen leuk zijn om naar te kijken maar waar ook een verhaal achter schuilt. Begonnen als cameravrouw heeft zij zich inmiddels ontpopt tot een duizendpoot die op filmsets inzetbaar is als set-dresser, stylist, en producer. Ook is ze momenteel als regisseur bezig met haar debuutfilm "Tra Fasi”: een unieke documentaire over de verborgen punk-/rockcultuur in Suriname. Haar werk kenmerkt zich door een diepgaande interesse in de verhalen en culturen die vaak over het hoofd worden gezien. Charity's passie ligt dan ook in het vertellen van verhalen met een visueel aansprekende en authentieke touch.

Phaedra Haringsma is een freelance journalist en fotograaf uit Amsterdam. Ze is geïnteresseerd in trans-Atlantische geschiedenis en hedendaagse koloniale verhoudingen en volgde een master in International Relations aan de London School of Economics. Momenteel is Phaedra Gastcorrespondent Koloniaal Heden bij De Correspondent. Ook is ze betrokken bij het onderzoeksproject Decolonial Futures van de Universiteit van Amsterdam, en geeft ze rondleidingen bij The Black Archives. 

Olupemi Oludare is Assistant Professor of Black History bij de UvA, waar zijn onderzoek zich richt op de moderne zwarte geschiedenis met als doel kunst en cultuur te (her)onderzoeken als orale, belichaamde en materiële bronnen van geschiedenis, erfgoed en identiteit. Zijn huidige onderzoek verkent  de onderbouwing van het huidige discours over dekolonialiteit, transnationalisme en afrofuturisme binnen de zwarte (Afrikaanse en diasporische) gemeenschappen. Met een specialisatie in etnomusicologie en Afrikaanse studies onderzoekt hij verder de rol van muziek, taal en cultuur in menselijke en sociale ontwikkeling.

Spoken word kunstenaar Ottolani Linda kwam in 2017 in aanraking met de kunstvorm via Poetry Circle en is sindsdien de liefde ervoor niet meer verloren. 

"De weg naar (zelf)acceptatie deed haar de pen beklimmen. Het donkerte waar ze zich bevond, ontmoette het zwart van het inkt. Met een lach en een traan beweegt ze door de lagen van rouw, gemis en vreugde heen, omvormt ze de inhoud naar de woorden van haar ziel.

Haar rugzak legend met elke beweging van de pen. Gravend naar de kern. 

Karaktermoorden wilt ze plegen. Korte metten doen met uitgewerkte coping mechanisms en maakt sculptuur ervan. Soms is het zwart als inkt. Soms niet zo zwart/wit gezien. 

Haar missie is om wonden te dichten met onrijm’lijke zinnen, over stemmen nog niet eerder gehoord.

Stoer, daadkrachtig, liefelijk. 

Soms een tikkeltje broos, altijd kwetsbaar."

Moderator

Sascha Sylbing (zij/die/hen) is cultureel-maatschappelijk programmamaker, moderator en woordkunstenaar. In diens werk onderzoekt Sascha het liefst thema’s waarin het persoonlijke en politieke in elkaar haken: van afrofuturisme tot de represenatie van queer intimiteit en van migratiebeleid tot ecocide. In een gesprek streeft ze ernaar om een veilige ruimte te creëren voor dat wat meestal onbesproken blijft: een taboe, een emotie, of een bron van schaamte. Altijd nieuwsgierig naar verschillende ervaringen, vormen van kennis, en visies, heeft ze als doel om in het samenzijn erkenning te bieden aan wat belangrijk is, maar in de mainstream niet altijd voldoende aandacht krijgt.

Diversity Talks

Stichting Diversity Talks is een non-profit jongerenorganisatie die zich sinds 2019 in de regio Amsterdam inzet voor diverser en inclusiever onderwijs en het vergroten van diversiteit en inclusie in de Nederlandse maatschappij.

Afgelopen jaar won Diversity Talks de publieksprijs van de AUV-alumnusprijs. Fatiya Munkaila, medeoprichter van Diversity Talks, vertelt hier wat deze prijs voor haar betekent.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam