Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 1 oktober trappen we de Diversity Month af met een interactieve dialoog over toegankelijkheid. Hoe kunnen we van de faculteit een plek maken waar iedereen zich welkom voelt?
Kerngegevens van evenement Diversity Month kick-off
Datum
1 oktober 2024
Tijd
17:00 -19:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP, ground floor

Dialoog over toegankelijkheid

Samen met Slava Greenberg, Kevin Eng, Marijke Scheffener, Mona Hegazy, Lisa Lepp en moderator Glenpherd Martinus bespreken we wat toegankelijkheid in de praktijk betekent en hoe verschillende perspectieven beter geïntegreerd kunnen worden op de campus.

Glenpherd, programmamanager bij ECHO - Centrum voor Diversiteitsbeleid, zal een korte inleiding geven over kernbegrippen als diversiteit, gelijke kansen en inclusie, en hoe deze verband houden met toegankelijkheid. 

De sessie zal ook aandacht besteden aan de huidige inspanningen van de faculteit om de toegankelijkheid en diversiteit te verbeteren, en biedt deelnemers de kans om hun eigen ideeën te delen en bij te dragen aan het creëren van een meer inclusieve academische ruimte.

In het gesprek wordt gebruik gemaakt van Engels, Nederlands en Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Over de Sprekers: 

Kevin Eng: Kevin Eng is studentlid van de Diversity Sounding Board van de Faculty of Humanities, zit in de Faculty Student Council en in de opleidingscommissie van Global Arts, Culture & Politics. Hij is geïnteresseerd in diversiteit, gelijkheid en inclusie, evenals in discussies over dekolonisatie, en is enthousiast om bij te dragen aan onderwerpen over toegankelijkheid (vooral vanuit het perspectief van studenten uit het Zuiden).

Slava Greenberg: Slava Greenberg is assistent-professor Film bij de afdeling Mediastudies. Zijn onderzoek en praktijk zijn gebaseerd op studies naar handicaps (in het bijzonder Crip-theorie en Mad studies), transgenderstudies en feministische filmtheorie en hebben betrekking op het potentieel van opkomende mediavormen om belichaamde transformatieve ervaringen voor het publiek te produceren. Greenberg is de auteur van Animated Film and Disability: Cripping Spectatorship (Indiana University Press, 2023), dat de ASCA Book Award 2024 won. Momenteel schrijft hij aan zijn tweede boek, Gender Dysphoria: An Unauthorized Biography, dat de transcrip geschiedenissen en culturen van dysforie onderzoekt, van de Reed Erickson papers tot hedendaagse poprepresentaties.

Mona Hegazy: Mona Hegazy is sinds 2007 docent Arabische Literatuur en Taal bij het Departement Arabische Taal en Cultuur aan de UvA. Naast haar onderwijs is ze sinds 2020 actief betrokken bij inspanningen op het gebied van diversiteit en veiligheid binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen, waarbij ze bijdraagt aan initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van een meer inclusieve en veilige academische omgeving.

Lisa Lepp: Lisa Lepp is oud-student aan de UvA en werkt sinds kort als promovendus aan Tilburg University bij de afdeling Cognitive Science and Artificial Intelligence. Zij is uitgenodigd als panellid voor de discussie over sociale en fysieke toegankelijkheid binnen de faculteit. Haar bijdrage zal putten uit haar persoonlijke ervaringen als laatdove oud-student aan de Universiteit van Amsterdam, maar ook uit haar huidige werk met de Special Inclusive Group - een divers team van docenten, experts en beleidsmakers die werken aan het toegankelijker maken van het onderwijs aan Tilburg University. Daarnaast zal ze inzichten delen uit haar ervaring als docent op het Koninklijke Kentalis College in Zaltbommel, waar ze vorig jaar les gaf aan dove vluchtelingen. Ze kijkt ernaar uit om deel te nemen aan dit belangrijke gesprek.

Glenpherd Martinus: als interdisciplinair geesteswetenschapper in opleiding, archivaris en aspirant-curator verdiept Glenpherd Martinus momenteel zijn kennis vanuit een decoloniaal perspectief. Door het verbinden van persoonlijke (levens)verhalen, het verwoorden van waarden en het eren van verschillende vormen van weten, streeft hij naar het mede ontwikkelen van paradigma's die zinvolle artistieke en culturele uitwisselingen mogelijk maken als weg naar duurzame, rechtvaardige en zinvolle bestaansmiddelen voor gemeenschappen die in de marge leven. Glenpherd is geboren en getogen op Curaçao en is zich terdege bewust van de noodzaak van transformatieve en impactvolle benaderingen om problemen op het raakvlak van kunst, cultuur, ecologie en identiteit aan te pakken. 

Marijke Scheffener:  Marijke Scheffener werkt als docent Nederlandse Gebarentaal aan de UvA en is zelf doof. Hierdoor loopt ze vaak tegen beperkingen aan. Een voorbeeld: als er een brandalarm afgaat, kan ze dat niet horen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen die ze in het dagelijks leven tegenkomt. Op websites moet je bijvoorbeeld vaak een telefoonnummer achterlaten als je een account aanmaakt, anders kan het niet doorgaan. Marijke wil graag meedoen en meedenken voor een toegankelijkere (academische) omgeving.

 

Praktisch

Het programma is inclusief gratis soep, snacks en drinken. Het duurt van 17.00 tot 19.00 uur. Inloop is vanaf 16.30 uur. Locatie is VOX-POP, binnengasthuisstraat 9 (BG3, begane grond). De toegang is gratis, maar je dient je wel aan te melden via het formulier.

Diversity Month

Deze bijeenkomst vormt de start van een maand met diverse workshops en evenementen die allemaal gericht zijn op het vergroten van toegankelijkheid op de faculteit. Dan gaat het over fysieke toegankelijkheid, maar ook over sociale toegankelijkheid.

In plaats van een enkele Diversity Day, besteden we de hele maand oktober aandacht aan diversiteit, met de focus op toegankelijkheid. Het thema wordt breed opgevat, met aandacht voor zowel fysieke als sociale toegankelijkheid. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de vraagstukken rondom diversiteit en inclusie en deze kennis te gebruiken voor toekomstig beleid. Hoewel we niet alle vraagstukken kunnen oplossen of bespreken in één maand, hopen we door deze dialoog de eerste stappen te zetten naar een meer toegankelijke en inclusieve faculteit. Meer informatie over de andere programma's volgt snel.

Over de partners

VOX-POP werkt samen met het Diversity Office van de faculteit en Diversity Talks. Tijdens deze maand bundelen deze partijen hun krachten om te werken aan een toegankelijkere faculteit. Diversity Talks is een non-profit organisatie die sinds 2019 streeft naar diverser en inclusiever onderwijs in Nederland. Diversity Talks deelt kennis en netwerk om dit programma samen vorm te geven. Het Diversity Office geeft samen met studenten en medewerkers vorm aan het diversiteitsbeleid binnen de faculteit.

BG 3

Ruimte VOX-POP, ground floor
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam