We starten met een minicollege waarin de basisprincipes van neurodiversiteit worden verkend met neuropsycholoog Hilde Geurts en wordt uitgelegd wat neurodiversiteit concreet inhoudt. Daarna wordt dieper ingegaan op hoe neurodiversiteit kruist met andere identiteiten, zoals autisme bij vrouwen en personen van kleur.
Na dit minicollege bekijken we de documentaire Aut There (Omroep ZWART), waarin neurodiversiteit en de uitdagingen in verschillende gemeenschappen worden belicht en de Nederlands-Marokkaanse Loubna el Yandouzi haar ervaringen met neurodiversiteit deelt. Na de documentarie is er een Q&A met Loubna, gemodereerd door Giovanni Quak van Diversity Talks.
Dit evenement biedt de kans om meer te leren, vragen te stellen, en samen in gesprek te gaan over hoe we neurodiversiteit meer zichtbaarheid kunnen geven binnen en buiten de academische wereld.
16:30 - 17:00: inloop;
17:00 - 17:10: introductie door moderator Giovanni Quak;
17:10 - 17:30: presentatie over neurodiversiteit door Hilde Geurts;
17:30 - 18:30: vertoning documentaire 'Aut There';
18:30 - 19:00: Q&A met regisseur Loubna El Yandouzi
Praktisch
Deelname aan het programma is gratis, maar we vragen je wel om je aan te melden wegens beperkte plekken. We doen ons best een prikkelarme omgeving te creëeren tijdens dit programma en er is ook een stilteruimte aanwezig. Het programma duurt van 17.00 tot 19.00 en vindt plaats bij VOX-POP (Binnengasthuisstraat 9, BG3, begane grond).
Over de film Aut There
In Aut There biedt Loubna een intiem perspectief op haar leven met autisme, waarbij ze de kijker meeneemt in haar innerlijke wereld. Op een filmische manier deelt ze haar ervaringen met eenzaamheid, vriendschap, sensorische prikkels en hyperfocus. De documentaire volgt Loubna op roadtrip met haar moeder en wordt afgewisseld door gesprekken met andere belangrijke personen in haar leven, waaronder haar mentor van de middelbare school, beste vriendin Radwa, en collega’s van Zouka.
Loubna el Yandouzi is een autodidact filmmaker die met een scherp oog voor detail en een ontembare passie voor cinematografie haar eigen weg heeft gebaand door diverse filmprojecten.
Voor haar is filmmaken niet alleen een kunst, maar ook een middel om een diepere missie over te brengen. Met haar documentaire, die door het hele land reist, wil zij bijdragen aan een inclusiever klimaat op scholen en in het werkende leven.
Hilde Geurts is als hoogleraar klinische neuropsychologie aangesloten bij de programmagroep Brein & Cognitie van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Geurts doet sinds 1998 onderzoek naar autisme en ADHD. Ze pleit voor een inclusiever beeld van autisme, en helpt met haar onderzoek vooroordelen te ontkrachten.
Giovanni Quak is een storyteller, moderator en programmamaker. In een wereld waar er verwacht wordt dat mensen met een gemarginaliseerde achtergrond zich continu ‘’sterk’’ moeten houden, wilt hen zich inzetten om plek vrij te maken voor intimiteit, kwetsbaarheid en emotie. Vanuit hun inheems Molukse achtergrond vindt die het belangrijk om verhalen, inzichten en perspectieven te blijven delen, al helemaal wanneer zij ongehoord blijven of zelfs dreigen te verdwijnen en vergeten te worden.