Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
"Hedendaagse actievoerders, wees iets creatiever. Jullie mogen best meer dat conflict opzoeken."

Beeld: Nosh Neneh

Hij noemt zichzelf geen rebel of dwarsdenker, hij is immers universitair docent die, naar eigen zeggen, keurig meedraait in het systeem. Desondanks is Tim Verlaan een van de vijf uitverkorenen die te zien is in de beeldcampagne van het U-Bal, dat tijdens de boekenweek wordt georganiseerd. "Toen ze me vroegen voor de campagne heb ik niet meteen 'ja' gezegd. Ik zei dat ze mensen moesten vragen die toentertijd het P.C. Hoofthuis en het Maagdenhuis hebben bezet, dat zijn pas rebellen." Toch is de link tussen hem en de moderne rebel of dwarsdenker sneller gelegd dan hij wellicht zelf denkt. De historie leert ons namelijk veel over hedendaags activisme door de parallellen met het verleden, die hij met zijn werk blootlegt.

Arabische Lente

En wanneer we in Nederland wel de straat op gaan, is dit ook minder expressief en provocatief dan vroeger. "Rebellen in het verleden waren goed in het opzoeken van de media, onder andere door het plegen van ludieke acties." Zijn advies aan de hedendaagse actievoerders? "Wees iets creatiever. Jullie mogen best meer dat conflict opzoeken. Ik zie wel protestborden die seksueel getint zijn. Daarmee haal je een aantal kranten, maar door sociale media is het nu ook moeilijker geworden om de aandacht te krijgen die je écht wilt. We hebben het nu nog steeds over de rookbom van de provo's bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966, maar grote kans dat die ene tweet over de huizenmarkt binnen een week weer vergeten is."

 

We hebben het nog steeds over de rookbom van de provo's bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966, maar grote kans dat die ene tweet over de huizenmarkt binnen een week weer vergeten is.

De samenleving is ook veranderd in hun reactie op dit soort acties: er wordt sneller gevonden dat iets niet kan. Ligt de drempel tot dit soort acties daardoor ook niet veel hoger?

"Het klopt dat jongeren die nu protesteren veel tegenwind ontvangen op sociale media vanuit een bepaalde hoek, terwijl in werkelijkheid misschien de meerderheid het wel met de jongeren eens is. Om die reden zou het goed zijn als deze jongeren zichzelf ook framen als actievoerders en zeggen: 'Dit is een generatieconflict. Het gaat over onze toekomst en niet die van jou. Jij bent er over twintig jaar niet meer.'"

Klein Almere

Zulke actievoerders hebben er ook aan bijgedragen dat Verlaan uiteindelijk heeft ingestemd met zijn deelname aan de beeldcampagne. "Ik vond het een sympathiek initiatief van VOX-POP, en 'rebellen en dwarsdenkers' een leuk thema van de boekenweek. Ik zie mezelf niet zo, maar ik wil wel de rebellen en dwarsdenkers van toen eren. Dat dat de mensen zijn die door rebels te zijn en dwars te denken de stad van de ondergang hebben gered."

Tekst: Rosanne Wollrabe