15.30-16.30
Wat hebben we nodig om ons thuis te voelen in de stad? Hoe zorgen we voor betaalbare woningen, en wat zijn de effecten van de woningnood op ons dagelijks leven? Historicus Tim Verlaan neemt ons mee in de geschiedenis van het Amsterdamse woonbeleid en we gaan in gesprek met organisatoren en activisten over het woonprotest. Een woning voor iedereen, aub!
Tim Verlaan is als universitair docent verbonden aan de afdeling Geschiedenis, en doet bij het Amsterdam Centre for Urban History onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelt over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en is in het najaar van 2017 als De ruimtemakers verschenen bij Vantilt (genomineerd voor de Professor van Winter- en Karel van Manderprijs). Grootstedelijke ontwikkelingen als gentrificatie en stadsvernieuwing staan centraal in zowel zijn onderwijs- als onderzoekstaken. Tim is medeoprichter van Failed Architecture en redacteur van Urban History.
Dean Bowen (1984) is dichter, performer en programmamaker. Hij houdt zich in zijn werk bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke positionering van het individu. Zijn debuutbundel Bokman (2018) is beschreven als lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. In 2020 verscheen het chapbook Ik vond geen spoken in Achtmaal. Dean Bowen publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade, Revisor en De Gids. Hij is docent performance literature en poëzie aan ArtEZ in Arnhem en ontwikkelde de theatervoorstelling Poetic Resistance met Willie Darktrousers, Martin Rombouts en Maxime Garcia Diaz.
Melissa Koutouzis is sinds 5 jaar woonactivist en mede-initiatiefnemer van het Woonprotest en het Woonmanifest. Ze houdt zich voornamelijk bezig met coalitie- en bewegingsopbouw van de woonbeweging in Nederland, en denkt en schrijft mee aan verschillende initiatieven voor beter nationaal- en gemeentelijk woonbeleid dat het recht op wonen centraal zet. Daarnaast was ze betrokken bij het project De 99 van Amsterdam van Fearless City en is ze nu o.a. werkzaam bij het Transnational Institute als mede-coördinator van het project Transformative Cities, dat zich bezighoudt met collectieven die campagne voeren voor het recht op water, voeding, energie en wonen.
Ik ben Julian Neugebauer van de Bond Precaire Woonvormen Amsterdam. Gedurende mijn studie ‘Urban Geography’ heb ik geleerd hoe bezuinigingsbeleid en gentrificatie de stedelijke samenleving hebben verandert. Ook ik zelf had met de gevolgen te kampen: De torenhoge huurprijzen in de vrije sector heb ik niet kunnen betalen. De enige optie was dus tijdelijk huren, jarenlang ben ik steeds van plek naar plek verhuisd. Om die reden heb ik met een aantal andere leden van de Bond Precaire Woonvormen een lokale groep in Amsterdam opgericht. Wij helpen huurders van tijdelijke en andere precaire woonvormen hen woonrecht op te eisen.