Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 17 januari nodigen we jullie uit voor de vierde editie van LETTERSOEP, ons maandelijkse poëzieprogramma! Dit keer ontdekken we de bundel 'Shop Girl' van schrijver Dominique Groen. Aan de hand van de bundel gaan we in gesprek over sociale ongelijkheid in de kledingindustrie met Romee Mulder, medeoprichtster van het slowfashion label Guave, modejournalist, criticus en onderzoeker Nora Veerman, letterkundige Gaston Franssen en moderator Imogen Mills. Dit, zoals altijd, met een kop veganistische maaltijdsoep. En we sluiten af met een kledingruil!
Kerngegevens van evenement LETTERSOEP #4 x kledingruil // Sociale ongelijkheid in de kledingindustrie
Datum
17 januari 2024
Tijd
17:00 -20:00
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

Over het programma 

Tijdens deze editie staat de bundel Shop Girl van Dominique de Groen centraal. De bundel ontkiemde in de kelder van Primark, waar Dominique De Groen een winter en een lente lang werkte. De gedichten zoeken de scheuren op in het productieproces van fast fashion, waar pratende kleuren en geesten van textielarbeiders gedijen. De supply chain wordt een wereldwijd object, reikend van een zandkorrel of zijderups in Bangladesh tot het poreuze, lekkende lichaam van de Shop Girl. Voor deelname aan het programma is het leuk, maar zeker niet nodig om de bundel van te voren te lezen. In het kader van het thema organiseren we ook een kledingruil. Wil je weten hoe en wat? Lees dan verder! 

17.00 - 17.30 Inloop met soep
17.30 - 18.30 Interactief panelgesprek met Romee Mulder, Nora Veerman en Gaston Franssen
18.30 - 20.00 Kledingruil 

LETTERSOEP

Er broeit iets in de nieuwste Nederlandstalige poëzie. Van Alara Adilow tot Maarten van der Graaff en van Astrid Haerens tot Kira Wuck, ze zitten allemaal dicht op de huid van de actualiteit: ze schrijven over de klimaatcrisis, neoliberalisme, politiek, trans-zijn, mentale gezondheid, racisme, de gevaren van algoritmes – en vooral over het verlangen naar een betere, rechtvaardigere wereld en de honger naar een nieuwe taal. Wat willen deze dichters? Waarom kiezen ze juist voor poëzie om zichzelf uit te drukken? En wat voor nieuwe inzichten en ervaringen levert die poëzie op? 

LETTERSOEP is een reeks maandelijkse, interdisciplinaire en interactieve gesprekken in VOX-POP in samenwerking met Gaston Franssen waarin studenten, onderzoekers, dichters en kunstenaars over die vragen met elkaar in gesprek gaan. Elke keer staat een recente poëziebundel centraal en een actueel thema. De bijeenkomsten zijn open en informeel, en er wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd – inderdaad, lettersoep. LETTERSOEP brengt je alles wat je ooit wilde weten over poëzie, maar nooit durfde te vragen. 

Kledingruil
18.30 - 20.00 uur 

Heb je een kast vol kleding, maar niets om aan te trekken? Herkenbaar en pijnlijk. Niet alleen voor je kast en portemonnee, maar ook voor milieu en mens. Gelukkig is er een duurzame én gezellige oplossing voor: kleding ruilen!

Het gezegde ‘out with the old, in with the new’ kan niet langer. Kleding weggooien is zonde en nieuw blijven kopen niet houdbaar. Maar mode en vooral de jacht naar dat éne exemplaar is een passie van velen. Trends komen en gaan, je lichaam en stijl veranderen. Helaas zijn zowel onze planeet als kast geen zwarte gaten, dus moet er iets gebeuren. Daarom organiseren we na Lettersoep #4 een kledingruil bij VOX-POP. Shoppen met een drankje en muziekje, maar zonder fast fashion. Ruil je mee?

Hoe werkt het?

· Neem maximaal 5 kledingstukken mee die je niet meer draagt, maar wél schoon en mooi zijn

· Stal uit en zoek uit – graai geduldig en in overleg!

· Blijven er kleren over? Die mag je weer meenemen of achterlaten. Dan doneren wij ze gezamenlijk aan een goed doel.

Gaston Franssen

Bijdragers

Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit. Hij promoveerde in 2008 op de studie Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen en hij schrijft regelmatig essays en kritieken over poëzie voor uiteenlopende bladen en platforms als DeReactorg.org en PlatformLeest.org.

Nora Veerman

Nora Veerman is freelance modejournalist, criticus en onderzoeker. Ze schrijft voor diverse media en platforms, waaronder de Volkskrant en Crafts Council Nederland. In haar werk beschouwt ze hoe mensen zich middels kleding verhouden tot zichzelf en de maatschappij. Daarbij richt ze zich op alledaagse interacties tussen mensen en kleren – maken, dragen, (ver)kopen, bewaren, weggooien – en de emoties en ervaringen die daarmee gepaard gaan. Nora studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA en Modewetenschappen aan de Universiteit van Stockholm.

Romée Mulder is mede-oprichter van Guave. Dit is een slowfashion label dat is opgericht in 2017 om uiting te geven aan identiteit, passie voor textiel en een zoektocht naar de gedeelde roots op Java van de oprichters, Myrthe Groot en Romée Mulder. In de collecties staat handgemaakte batik vaak centraal, de items worden lokaal geproduceerd en er wordt gebruikgemaakt van duurzaam geweven stoffen. Guave gelooft erin dat mode eerlijk moet zijn en iets om een leven lang te koesteren. Waar kleding veel wordt gezien als een eenmalig product, maakt Guave graag kledingstukken met een achtergrondverhaal.

Romée Mulder(1990) is afgestudeerd als erfgoedprofessional aan de Reinwardt Academie en heeft zich gespecialiseerd in educatie op het gebied van erfgoed, koloniale geschiedenis met een focus op Indonesië, dekolonisatie en publieksparticipatie. Momenteel is ze verbonden aan het Indisch Herinneringscentrum en het Heritage Lab van de Reinwardt Academie.

Over onze host: Imogen Mills

Imogen Mills (1996) studeert Comparative Literature aan de UvA. In haar studie richt ze zich met name op dekolionale toekomstbeelden in Nederlandse en Engelse beeldende kunst en poëzie. Af en toe maakt ze graag uitstapjes naar thema’s over nationale identiteit en psychoanalyse. Vorig jaar maakte ze onderdeel uit van de student programmacommissie bij VOX-POP. Daar werkte ze als programmaproducent mee aan programma's en expo’s over burgerlijkheid, creativiteit en speculative futurism.

Praktisch

Kom je ook? Deelname is gratis, inclusief kop soep. Het is altijd leuk, maar niet nodig de bundel vooraf al te lezen. We bespreken fragmenten ter plekke. Vanwege beperkte capaciteit dien je je wel van tevoren aan te melden via het aanmeldformulier. Het programma start om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Locatie: VOX-POP,Binnengasthuisstraat 9, 1012ZA, Amsterdam.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam