In een kapitalistische wereld van snelle mode en massaconsumptie kunnen handelingen van reparatie radicale uitingen van zorg zijn. De kleding die we dragen heeft vaak hun eigen verhalen te vertellen: van culturele geschiedenissen tot tienerherinneringen, kledingstukken die we ooit hebben geërfd, geleend of van gedroomd om te bezitten. Hoe kunnen we, nu er meer kleding wordt weggegooid dan ooit tevoren, opnieuw verbinding maken met onze kledingkasten en meer zorg tonen voor de planeet en elkaar? Hoe kunnen we herstel en reparatie omarmen, in plaats van de constante druk te voelen om meer te kopen en meer te dragen?
Van het oude Egypte tot het Edo-tijdperk in Japan heeft de kunst van het herstellen een lange en rijke culturele geschiedenis over de hele wereld. De afgelopen jaren is herstellen een belangrijk onderdeel geworden van de duurzame modebeweging, vanwege de open creativiteit en toegankelijkheid voor iedereen. Het studentenprogramma team van VOX-POP van dit jaar heeft besloten om dieper in het onderwerp te duiken voor onze tweede CLOSE-UP avond: 'Stitching Together: Building Community through Sustainable Fashion'. Tijdens het avondprogramma organiseren we een rondetafelgesprek over de mogelijkheden van mode, herstel en gemeenschap, waarbij we luisteren vanuit verschillende artistieke, culturele en academische perspectieven.
Na het rondetafelgesprek zal de Japans-Amerikaanse kunstenaar en reparateur Emma Fukuwatari Huffman een workshop Boro Stitching organiseren, waar deelnemers meer kunnen leren over zichtbaar herstellen en de verschillende tips en trucs die ze nodig hebben om aan de slag te gaan met hun eigen praktijk! Schrijf je dan zeker in en kom naar deze tweede CLOSE-UP avond op 15 februari bij VOX-POP!
Cloud Meijer (zij/haar) is vrijwilliger bij Modestraat. Modestraat een artistieke broedplaats en ontmoetingsplek, én een buurtlab dat kunst en sociale initiatieven combineert. Zelf heeft Cloud een grote affiniteit met sociale projecten. Zo heeft ze lesgegeven over mentale gezondheid en is ze jongerenambassadeur van Amnesty NL geweest. Bij de Modestraat is ze nu vooral te vinden in de wisselboetiek, waar de bewoners van Amsterdam-Noord hun kleding inwisselen of doneren.
Emma Fukuwatari Huffman (zij/haar) is een Japans-Amerikaanse ontwerper die in Nederland woont. Ze gelooft dat verstelwerk een daad van zowel zorg als rebellie is, die hard nodig is vandaag de dag. Met haar liefde voor verhalen vertellen, herstellen en creëren, onderzoekt Emma nieuwe manieren om voor ons eigendom en de aarde te zorgen. Co-creatie met 'multispecies' en het verbeelden van alternatieve realiteiten staat hierin centraal. Ze studeerde af met een master in Speculative Design aan het Kyoto Institute of Technology met haar project "Mending with Mycelium" waarin ze de mogelijkheden onderzocht van verstellen in samenwerking met multispecies.
Jane Tynan is een cultuurhistoricus, afgestudeerd aan de Ulster University en University College Dublin. Haar PhD, aan de University of the Arts London, onderzocht de betekenis van het militair uniform voor de culturele erfenis van de Eerste Wereldoorlog. Ze kwam in 2020 naar de Vrije Universiteit Amsterdam vanuit Central Saint Martins in Londen, waar ze geschiedenis en theorie van design doceerde en de MA Fashion Critical Studies ontwikkelde. Nu leidt ze aan de VU het MA Design Cultures-programma en geeft ze les op de BA MKDA Design-track. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van geschiedenis, mode en politiek. Kleding praktijken en -technologieën zijn volgens Jane Tynan van cruciaal belang voor de vorming van individuele en collectieve identiteiten. Tynan is geïnteresseerd in het lichaam (en zijn geschiedenis) als een manier om de grenzen van macht, burgerschap, bestuur en publiek vertrouwen te begrijpen.
Ieder jaar gaat een groep talentvolle studenten aan de slag bij VOX-POP. Via een talent- ontwikkelingsprogramma doen zij ervaring op als cultureel programmamaker. Ze leren een programma te cureren en te produceren, van redactie tot productie. Het programmamakersteam van 2023-2024 bestaat uit Fern, Tessel, Miles, Sara en Pati!
De programmering van VOX-POP wordt mede-verzorgd door een jaarlijks wisselende groep van getalenteerde studenten. Sinds 2016 organiseren zij iedere 6-8 weken een CLOSE UP: avonden waarin een maatschappelijk thema onder de loep wordt genomen door academici, professionals en kunstenaars. Ook dit jaar staan de student-programmakers klaar om jullie weer van verassende programma's te voorzien waar we samen de verdieping in gaan. Op donderdag 15 februari november presenteren zij hun tweede CLOSE UP!