Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 22 mei nodigen we jullie uit voor alweer de zevende editie van: LETTERSOEP, ons maandelijkse poëzieprogramma! Ditmaal staat het programma in het teken van de dag van culturele diversiteit die op 21 mei door Unesco wordt gevierd. Aan de hand van de bundel 'Doe het toch maar' (2021) van Babs Gons verkennen we samen met multidisciplinair kunstenaar Yến-Nhi Lê, directeur van Stichting Musea Bekennen Kleur Aspha Bijnaar en letterkundige Gaston Franssen het spanningsveld tussen inclusiviteit, diversiteit, kunst en activisme.
Kerngegevens van evenement LETTERSOEP #7: Grenzeloze inclusiviteit
Datum
22 mei 2024
Tijd
17:00 -18:30
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

LETTERSOEP

Er broeit iets in de nieuwste Nederlandstalige poëzie. Van Alara Adilow tot Maarten van der Graaff en van Astrid Haerens tot Kira Wuck, ze zitten allemaal dicht op de huid van de actualiteit: ze schrijven over de klimaatcrisis, neoliberalisme, politiek, trans-zijn, mentale gezondheid, racisme, de gevaren van algoritmes – en vooral over het verlangen naar een betere, rechtvaardigere wereld en de honger naar een nieuwe taal. Wat willen deze dichters? Waarom kiezen ze juist voor poëzie om zichzelf uit te drukken? En wat voor nieuwe inzichten en ervaringen levert die poëzie op? 

LETTERSOEP is een reeks maandelijkse, interdisciplinaire en interactieve gesprekken in VOX-POP in samenwerking met Gaston Franssen waarin studenten, onderzoekers, dichters en kunstenaars over die vragen met elkaar in gesprek gaan. Elke keer staat een recente poëziebundel centraal en een actueel thema. De bijeenkomsten zijn open en informeel, en er wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd – inderdaad, lettersoep. LETTERSOEP brengt je alles wat je ooit wilde weten over poëzie, maar nooit durfde te vragen. 

Over de bundel Doe het toch maar (2021) van Babs Gons 

Babs Gons weet de vinger op pijnlijke plekken te leggen door de wereld te bevragen en de plooien van het leven te laten zien. Gedichten die recht het hart en het hoofd in gaan om daar rond te zingen. Of het nu gaat over vrouw-zijn, het slavernijverleden, afkomst, de liefde in al haar verscheidenheid, of de kwetsbare positie van de kunsten. Al deze uiteenlopende thema’s zijn onder één lemma te brengen: Het Leven zelf, in al zijn kleuren en facetten. Nooit omfloerst, niet bang de dingen bij de naam te noemen.

Sprekers

Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit. Hij promoveerde in 2008 op de studie Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen en hij schrijft regelmatig essays en kritieken over poëzie voor uiteenlopende bladen en platforms als DeReactorg.org en PlatformLeest.org.

Yen-Nhi Le, medeoprichter en creative director van het multidisciplinaire collectief "Saigon Kiss", is gevestigd in Amsterdam en Saigon. Naast haar werk als model, richt het collectief zich op het vieren van de Vietnamese cultuur en gemeenschap door middel van verschillende vormen van storytelling, denk hierbij aan food pop-ups, workshops, events, screenings maar ook het archiven van verhalen over de gemeenschap. 

Dr. Aspha Bijnaar is directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en stichting EducatieStudio, onafhankelijk onderzoeker en adviseur, conceptbedenker, conceptontwikkelaar en schrijfster. Bijnaar heeft als onderzoeker gewerkt aan diverse wetenschappelijke publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van (erfgoed van) slavernij, de erfenis van slavernij en de Tweede Wereldoorlog. Als directeur van het landelijke samenwerkingsproject Musea Bekennen Kleur brengt Bijnaar tientallen musea en erfgoedinstellingen samen om in actie te komen voor verduurzaming van diversiteit en inclusie in de Nederlandse erfgoedsector.

Over onze host: Imogen Mills

Imogen Mills studeert Comparative Literature aan de UvA. In haar studie richt ze zich met name op dekolionale toekomstbeelden in Nederlandse en Engelse beeldende kunst en poëzie. Af en toe maakt ze uitstapjes naar thema’s over nationale identiteit en psychoanalyse. Vorig jaar maakte ze onderdeel uit van het studentenprogrammateam van VOX-POP. Daar werkte ze als programmamaker aan programma's en expo’s over burgerlijkheid, creativiteit en speculative futurism.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam