Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 10 oktober is het al weer tijd voor de tweede editie van LETTERSOEP, ons maandelijkse poëzieprogramma. Dit keer duiken we in de bundel 'Is daar iemand?' van schrijver Micha Hamel. Samen met de schrijver zelf, letterkundige Gaston Franssen, phd-student Laura Prins en moderator Imogen Mills bespreken we de bundel en het actuele thema van de avond: mentale gezondheid.
Kerngegevens van evenement LETTERSOEP #2 Micha Hamel, is daar iemand?
Datum
10 oktober 2023
Tijd
17:00 -18:30
Locatie
BG 3
Ruimte
VOX-POP

LETTERSOEP #2

Er broeit iets in de nieuwste Nederlandstalige poëzie. Van Alara Adilow tot Maarten van der Graaff en van Astrid Haerens tot Kira Wuck, ze zitten allemaal dicht op de huid van de actualiteit: ze schrijven over de klimaatcrisis, neoliberalisme, politiek, trans-zijn, mentale gezondheid, racisme, de gevaren van algoritmes – en vooral over het verlangen naar een betere, rechtvaardigere wereld en de honger naar een nieuwe taal. Wat willen deze dichters? Waarom kiezen ze juist voor poëzie om zichzelf uit te drukken? En wat voor nieuwe inzichten en ervaringen levert die poëzie op? 

LETTERSOEP is een reeks maandelijkse, interdisciplinaire en interactieve gesprekken in VOX-POP waarin studenten, onderzoekers, dichters en kunstenaars over die vragen met elkaar in gesprek gaan. Elke keer staat een recente poëziebundel centraal en een actueel thema. De bijeenkomsten zijn open en informeel, en er wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd – inderdaad, lettersoep. LETTERSOEP brengt je alles wat je ooit wilde weten over poëzie, maar nooit durfde te vragen. 

Dinsdag 10 oktober is de dag van de psychische gezondheid. Op deze dag bespreken we de bundel Is daar iemand? van Micha Hamel. Na een psychotische crisis belandt hij in een psychiatrische kliniek. In een doorlopend verhaal van honderd-en-een gedichten bericht hij van het slepende leven, in de tussenwereld waar zijn hersenen defect zijn en de diagnose nog niet is gesteld. Het panel bestaat onder andere uit Micha Hamel zelf, phd-student Laura Prins, letterkundige Gaston Franssen en moderator en student Imogen Mills. 

Over onze host: Imogen Mills

Imogen Mills (1996) studeert Comparative Literature aan de UvA. In haar studie richt ze zich met name op dekoloniale toekomstbeelden in Nederlandse en Engelse beeldende kunst en poëzie. Af en toe maakt ze graag uitstapjes naar thema’s over nationale identiteit en psychoanalyse. Vorig jaar maakte ze onderdeel uit van de student programmacommissie bij VOX-POP. Daar werkte ze als programmaproducent mee aan programma's en expo’s over burgerlijkheid, creativiteit en speculative futurism.

Micha Hamel, foto door Inge Hoogland

Bijdragers

Micha Hamel (1970) is componist, dichter, theatermaker en onderzoeker. Hij componeerde vele avondvullende muziektheaterproducties, waaronder twee opera's, een serie interdisciplinaire voorstellingen voor het Holland Festival, en voorstellingen voor theatergezelschap Orkater. Sinds 2014 maakt hij Virtual Reality-kunst in samenwerking met animatiekunstenaar Demian Albers (Studio Apvis, Breda). Hun meest recente werk, 'Together Apart', werd geselecteerd door het Nederlands Film Festival en won eerste prijzen op het Berlin Indie Film Festival, het Alpinale Festival en het International Short Film Festival Tokyo. Hamel publiceerde zes poëziebundels, waarvan zijn debuut werd bekroond met de van der Hoogtprijs, en de vierde, 'Bewegend Doel' met de Jan Campertprijs. In 2023 kwam bij uitgeverij Pluim zijn bundel 'is daar iemand' uit, die alom lovend werd ontvangen

Laura Prins

 

Laura Prins doet promotieonderzoek naar de geschiedenis van de relatie tussen creativiteit en geestesziekte en is docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is ook auteur, bekend van Impressionisme & meer (2018), De waanzin nabij: Van Gogh en zijn ziekte (2016) en Van Goghs intimi (2019).

Gaston Franssen

 

Gaston Franssen is hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit. Hij promoveerde in 2008 op de studie Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen en hij schrijft regelmatig essays en kritieken over poëzie voor uiteenlopende bladen en platforms als DeReactorg.org en PlatformLeest.org.

Praktisch

Kom je ook? Deelname is gratis, inclusief kop soep. Plekken zijn beperkt dus meld je wel even aan via onderstaande link. Inloop is vanaf 16.30 uur, het programma start om 17.00 uur. Locatie: VOX-POP,Binnengasthuisstraat 9, 1012ZA, Amsterdam.

BG 3

Ruimte VOX-POP
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam