Aardappelfilosofie met Yvonne Faber | 15:30 – 17:00 |
Kookworkshop door Toine de Zeewierman | 17:30 – 18:30 |
Nieuwjaarsreceptie | 19:00 – 20:00 |
Hoe verhoud je je tot wat - of wie - je eet? Is het pure energievoorziening? Is eten betrouwbaar voor jou, of schaars? Welke manieren van denken liggen hieraan ten grondslag? Met de aardappel als voorbeeld nodigt Yvonne Faber je uit om jouw eigen relatie tot wat je eet te onderzoeken. De aardappel, een alledaags bulkproduct, kan gezien worden als wereldreiziger, als middel in de strijd tegen honger, of als vorm van leven die wordt uitgebuit omwille van kapitaal. Veel mensen zullen het misschien niet willen erkennen, maar we zijn hoe dan ook verwikkeld in een afhankelijkheidsrelatie met de aardappel. Is het niet omdat wij ze zelf eten, dan is het omdat onze dieren ze eten, omdat we ze verbouwen, geld aan ze verdienen, (genetisch) manipuleren, veredelen, controleren en verzorgen. Onze relatie met de aardappel is exemplarisch voor onze relatie tot veel andere landbouwgewassen. Hoe denken we na over deze relaties? Hoe kunnen we om onze ‘plantenblindheid’ heen denken? En een stap verder, hoe kunnen we met ons denken ons doen veranderen?
Yvonne Faber, plant- en voedselfilosoof, neemt je mee op een filosofische verkenning van de alledaagse aardappel. In deze presentatie en workshop onderzoeken we hoe ons denken ons handelen beïnvloedt en stellen we de vraag: Kunnen we de wereld veranderen door anders te denken? Na deze diepgaande denkoefening nodigen we je uit om je eigen eet- en denkpatronen te verkennen tijdens een interactieve vraagronde.
Over Yvonne Faber
Ik ben een filosoof met de poten in de modder. Zonder het complexe te schuwen weet ik grote thema’s concreet, herkenbaar en tastbaar te maken. Hierdoor ontstaat ruimte om hetzelfde anders te zien. Filosofie gebruik ik hierin als inhoud en methode. Daarbij blijf ik geworteld: altijd vanuit en in de praktijk. Dit doe ik in de wereld van voedsel en landbouw. Dat gaat namelijk over alles, over identiteit en cultuur, over politiek en economie, over de relatie tussen mens en natuur. De grote uitdagingen van vandaag worden concreet via ons bord: klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, (on)gelijkheid etc. Filosofie helpt mij om hier op vernieuwende manier naar te kijken.
We vershuiven de focus van de aarde naar de zee en duiken in de wereld van zeewier. Welke typen zeewier zijn eigenlijk echt lekker? Je gaat het horen, zien en proeven tijdens deze workshop! Na een korte kookdemo door Toine de Zeewierman werk je samen in kleine groepjes aan een aantal unieke snacks. De snacks worden daarna geserveerd tijdens een nieuwjaarsreceptie vanaf 19.00 uur bij VOX-POP, waar we onder het genot van onze huisgemaakte zeewierhapjes zullen proosten op een gezond nieuwjaar!
Over Toine Wilke
Toine Wilke (1986) is vooral bekend als de Zeewierman van de Lage Landen. Hij begon in Ierland te koken met zeewier en verkocht zijn producten in 1200 supermarkten. Hij geeft lezingen (oa bij TEDx), zeewierwandelingen en workshops, waarbij hij iedereen verrast met het zilte voedsel van de toekomst.
Kun je niet bij de workshops zijn, maar wil je wel toosten op een mooi en gezond nieuw jaar onder het genot van hapjes uit de zee? Meld je dan aan voor de nieuwjaarsborrel bij VOX-POP.