Deze dag staat in het teken van vertragen, verbinden en verbeelden. Je ontdekt ambachtelijke technieken en culturele tradities uit verschillende werelden: van oude fermentatierecepten die ons ook voorbereiden uitdagingen van voedsel in de toekomst en Koreaanse inktschilderkunst tot het maken van je eigen papieren agenda en verwijdering van je scherm.
Programma
15.00 - 17.30 Fermentatieworkshop
15.30 - 17.30 Koreaanse inktschildering
16.00 - 19.00 Bookbindworkshop
19.00 - 21.00 Slow dopamine café
15.00 - 17.30 Fermentatieworkshop met Axe&Porridge en Julia van der Krieke

Samen met artist-chef Axe&Porridge (Veniamin Kazachenko) en postdoctoraal onderzoeker Julia van der Krieke duik je in de wereld van smaak en migratie tijdens deze fermentatieworkshop. Onder begeleiding van Veniamin kook je met lokaal beschikbare ingrediënten en proef je zelfgemaakte ingelegde groenten en sauzen. Tegelijkertijd vertelt Julia over de herkomst van fermentatie in de context van Joodse migratiegeschiedenis: hoe Joden uit Oost- en Centraal-Europa deze conserveringstechniek meebrachten naar Nederland, en hoe hun culinaire tradities onderdeel werden van het Amsterdamse stadsleven.

15.30 - 17.30 Sumukhwa (Koreaanse inktschildering) met Kelly Jang
Ontdek de elegantie en rust van traditionele Koreaanse schilderkunst. Onder begeleiding van kunstenaar en docent Kelly Jang maak je kennis met de expressieve penseeltechnieken, natuurlijke materialen en de filosofie achter Sumukhwa (Koreaanse inktschildering). Deze workshop biedt meer dan alleen techniek: je wordt uitgenodigd om te vertragen, de natuur te observeren en het meditatieve ritme van penseel en inkt te ervaren. Met traditionele materialen zoals rijstpapier, inkt en Oosterse penselen leer je de essentie van bamboe vastleggen—een symbool voor kracht en integriteit. Ervaring is niet nodig; of je nu beginner bent of gewoon nieuwsgierig, deze sessie biedt een bijzondere kennismaking met de Koreaanse beeldcultuur.
16.00 - 19.00 Maak een eigen papieren agenda met Michał Jurys
In deze boekbindworkshop werk je aan een papieren agenda. Kunstenaar Michał Jurys laat je zien hoe je een harde kaft voor een boek maakt. Je ontdekt verschillende soorten papier en leert hoe je ze kunt samenvoegen tot een echt handgemaakte agenda. Samen maken we een persoonlijke agenda die perfect is voor al je schrijfsels, tekeningen en krabbels — een mooi alternatief voor schrijven op je telefoon, waarbij je de tijd en rust van papier weer kunt ervaren.
19.00 - 20.00 Slow Dopamine Café met Jonne Lucia
Tijdens het Slow Dopamine Café draait alles om bewust vertragen en rust vinden in een drukke wereld. We beginnen met de film Slow Dopamine van fotograaf Jonne Lucia, waarin zij laat zien hoe kleine, waardevolle momenten helpen om even stil te staan. Daarna praten we over wat slow dopamine betekent en hoe je een balans kunt vinden tussen snelle prikkels en meer ontspannen momenten. Vervolgens ga je creatief aan de slag met schilderen, schrijven of knutselen met aquarelverf, terwijl rustige pianomuziek de sfeer kalm en inspirerend houdt. Het café biedt een fijne plek om te ontspannen, je creativiteit te ontdekken en contact te maken met anderen, zonder afleiding van je telefoon.
Bijdragers

Chef-kok Veniamin, ook wel Axe&Porridge, groeide op in Nederland maar heeft wortels in de oude Sovjet-Unie. Hij kookt op een creatieve en speelse manier met ingrediënten van dichtbij en zo weinig mogelijk afval. Zijn rijke Oost-Europese achtergrond proef je terug in zijn eten, zoals in zijn zelfgemaakte sauzen en ingelegde groenten.

Julia van der Krieke is postdoctoraal onderzoeker bij Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam en projectleider van De Joodse stad, een samenwerking tussen de UvA, het Joods Cultureel Kwartier en Gemeente Amsterdam. Met dit publieksproject – waaronder een podcastreeks waarin ze in gesprek gaat met experts, buurtbewoners en Amsterdamse Joden, maar ook kunstprojecten, lezingen en publicaties – maakt ze de verdwenen Joodse buurten van Amsterdam zichtbaar voor alle Amsterdammers.

Kelly Jang is een kunstenaar uit Korea die in Amsterdam woont. Ze combineert traditionele Aziatische schildertechnieken met een eigentijdse benadering. Ze promoveerde in de beeldende kunst aan de Hongik Universiteit in Seoul met een onderzoek naar de symboliek van het paradijs in traditionele Oost-Aziatische kunst en hoe die vandaag de dag opnieuw geïnterpreteerd kan worden. In Amsterdam richtte ze Studio K-art op, waar ze workshops geeft over Koreaanse kunst, vaak gecombineerd met meditatie en verhalen vertellen.

Michał Jurys (1978, PL/NL) is kunstenaar en ontwerper, opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkt met papier en druktechnieken, en onderzoekt in zijn werk de relatie tussen mens en omgeving. In Amsterdam richtte hij Studio M13 op: een plek voor multidisciplinaire exposities, performances en workshops. Daarnaast geeft hij creatieve lessen aan kinderen op de Poolse school in Delft. In 2014 was hij medeoprichter van Pear Paper, een project dat het schrijven en het maken van sporen op papier nieuw leven inblaast. Met Pear Paper combineert hij zijn liefde voor papier met traditionele druktechnieken zoals zeefdruk en letterpress. Zo ontstaan unieke notitieboeken, kaarten en papieren lichtobjecten.

Jonne Lucia is analoge fotografe en richt zich met name op documentaire-verhalen en op het thema ’Slow Dopamine’- observerende fotografie die je doen verstillen en met nieuwe ogen laten kijken naar een bekende omgeving. Ze werkt vanuit haar atelier in LYCKA en is actief als kunstenaar in Amsterdam Nieuw-West. Met haar fotografie en creatieve workshops wil ze andere makers inspireren om ook hun eigen creatieve doelen te realiseren en te focussen op passie.